Onderhoudstips

We kennen niet al onze klanten persoonlijk, maar we gokken dat jullie er net als wij alles aan doen om kleding die lekker zit, zo lang mogelijk mooi te houden. Wat je kunt doen om je Spiffy Active wear (en andere sportkleding) zo mooi mogelijk te houden, hebben we hieronder weergegeven.

Direct na het sporten

✅ Wacht niet te lang na het sporten met wassen. Zweetluchtjes worden veroorzaakt door bacteriën in je kleding. Als direct wassen niet meteen lukt (je wilt tenslotte ook een volle wastrommel in verband met het milieu), hang je kleding dan uit in plaats van deze in de wasmand te gooien. Zo krijgen bacteriën zo min mogelijk kans om zich te verspreiden.

Wassen

✅ Doe ritsen en andere sluitingen dicht voordat je gaat wassen. Dat is een behoud voor je sluitingen en voor de andere kleding in de wastrommel. 

✅ Was je sportkleding bij voorkeur binnenstebuiten. Dit houdt eventuele prints mooi en het zorgt ervoor dat de kant van de kleding die het meest in contact is geweest met je huid (en waarop de meeste bacteriën zich bevinden), zo goed mogelijk wordt gereinigd.

✅ Was je kleding in de wasmachine op 30 °C (let op: check altijd het waslabel om zeker te zijn). Gebruik GEEN wasmiddel met bleekmiddel, omdat dit de kleur kan aantasten. Ook wasverzachter is uit den boze voor sportkleding die elastaan (zorgt voor rek in je kleding) bevat, aangezien dit niet tegen wasverzachter kan. Wij wassen zelf altijd met duurzame wasmiddelen zoals Seepje of Marcel's Green Soap <niet gesponsord>, maar wat je ook gebruikt: houd je aan de aanbevolen dosering! Als je teveel zeep gebruikt, wordt dit er niet goed uitgewassen en zeepresten vormen een voedingsbodem voor bacteriën. 

Drogen

Droog de kledingstukken na het wassen gewoon aan de lucht. Veel sportkleding is niet gemaakt voor hoge temperaturen. Bovendien is het niet nodig, want vaak is de kleding juist van sneldrogende stof gemaakt. Dus gebruik liever geen wasdroger, dat is ook beter voor het milieu!

Strijken

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar voor het geval je gewend bent je sportkleding te strijken: doe dit niet! De stof is niet geschikt om hoge temperaturen van een strijkbout te doorstaan. Bovendien kreukt de stof niet en blijft deze goed in model, dus is strijken niet nodig.

Transpiratielucht

Je wilt natuurlijk geen afscheid moeten nemen van je favoriete shirt alleen omdat je de transpiratielucht er niet uitkrijgt. Blijven transpireren is heel belangrijk bij het sporten, want dan kun je je warmte beter kwijt! En ja, jammer genoeg ziet dat er soms heel oncharmant uit. Geloof ons, daar hebben we ervaring mee 🙁 Transpireren is dus wel belangrijk bij het sporten, maar de kunst is om daarbij zo min mogelijk te ruiken. Wij hebben geprobeerd stof uit te kiezen die niet snel luchtjes vast houdt. Maar voorkomen is beter dan genezen: een goede deodorant is een behoud voor je sportkleding. Wat wij gebruiken en waar we heel tevreden over zijn -en nee, dit is geen gesponsord bericht!- is deodorant van Nuud care. Je transpireert dan wel, maar ruikt niet, omdat de bacteriën geneutraliseerd worden door zilverionen. En als jij niet ruikt, ruikt je kleding ook een stuk minder snel. Soms kun je luchtjes niet voorkomen, dan kunnen deze tips wellicht helpen:

✅ Tips bij hardnekkige transpiratielucht: voordat je de kleding gaat wassen, kun je deze 15-30 minuten in koud water met een half kopje (schoonmaak)azijn weken.

✅ Er zijn ook speciale sportwasmiddelen tegen transpiratielucht te koop, van diverse bekende wasmiddelenmerken en huismerken.

✅ Als de luchtjes heel hardnekkig zijn, kun je de kleding in een plastic zak 24 uur in de vriezer leggen. Dit zou de bacteriën moeten doden die de zweetlucht veroorzaken.

Reparaties

✅ Een belangrijke les die wij ooit van onze moeder hebben geleerd: trek nooit aan draadjes! Soms zie je een draadje los hangen aan je sportkleding. Knip deze af, of (als het draadje lang genoeg is), pak een naald en werk het draadje weg tussen de stiksels. Trek het nooit handmatig eraf, want de kans is groot dat je een groter deel van het stiksel los trekt.

✅ Voorkomen is beter dan genezen: ben je een fanatiek deelnemer aan wedstrijden, probeer je deelnamenummer dan met magneetjes (te koop in sportzaken of online) te bevestigen in plaats van met veiligheidsspelden. Zo voorkom je gaatjes in je sportkleding.

✅ Zie je toch een klein gaatje in je sportkleding, dan kun je dit vaak handmatig repareren. Belangrijk om te doen, want veel sportkleding is van gebreide stoffen gemaakt en als je gaatjes niet repareert, kunnen ze ladders worden (net als in panties).

✅ Is een stiksel helemaal los en is je sportkleding verder nog prima in orde? Repareer het stiksel handmatig, met de naaimachine, of breng het even naar een kleermaker. Vaak is dit tegen lage kosten te repareren en zo kun je nog lang plezier hebben van je favoriete sportkleding!

Heb je nog andere tips? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen!

Liefs,

Mara & Wendy