Onderhoudstips

We kennen niet al onze klanten persoonlijk, maar we gokken dat jullie er net als wij alles aan doen om kleding die lekker zit, zo lang mogelijk mooi te houden. Wat je kunt doen om je Spiffy Active wear zo mooi mogelijk te houden, hebben we hieronder weergegeven.

Direct na het sporten

Om zweetluchtjes te voorkomen, is het belangrijk dat je niet te lang wacht met het wassen van je kleding. Hang je kleding na het sporten uit in plaats van deze in een hoop in de wasmand te gooien, zodat bacteriën die transpiratielucht veroorzaken, zo min mogelijk kans krijgen om zich te verspreiden.

Wassen

Je kunt de kleding rustig in de wasmachine wassen op 30-40°C. Gebruik daarbij geen wasmiddel met bleekmiddel erin, dat kan de kleur van de kleding aantasten. Gebruik ook geen wasverzachter als je sportkleding draagt waarin elastaan is verwerkt. Wasverzachter tast het elastaan namelijk aan. Wij gebruiken zelf duurzame wasmiddelen, zoals bijvoorbeeld Seepje <niet gesponsord>. Wat voor wasmiddel je ook gebruikt, het is belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dosering te gebruiken. Als je teveel zeep gebruikt, wordt dit er niet goed uitgewassen en zeepresten vormen een voedingsbodem voor bacteriën. Niet wat je wilt natuurlijk!

Voordat je gaat wassen, is het belangrijk om ritsen en andere sluitingen dicht te doen. Dat is een behoud voor je sluitingen en voor de andere kleding in de wastrommel.

Was je sportkleding bij voorkeur binnenstebuiten. Dit houdt eventuele prints mooi en het zorgt ervoor dat de kant van de kleding die het meest in contact is geweest met je huid (en waarop de meeste bacteriën zich bevinden), zo goed mogelijk wordt gereinigd.

Drogen

Het beste is om de kledingstukken na het wassen gewoon aan de lucht te drogen. Veel sportkleding is niet gemaakt voor hoge temperaturen. Bovendien is het niet nodig, want vaak is de kleding juist van sneldrogende stof gemaakt. Dus gebruik liever geen wasdroger, dat is ook beter voor het milieu!

Strijken

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar voor het geval je gewend bent je sportkleding te strijken: doe dit niet! De stof is niet geschikt om hoge temperaturen van een strijkbout te doorstaan. Bovendien kreukt de stof niet en blijft deze goed in model, dus is strijken niet nodig.

Transpiratielucht

Je wilt natuurlijk geen afscheid moeten nemen van je favoriete shirt alleen omdat je de transpiratielucht er niet uitkrijgt. Blijven transpireren is heel belangrijk bij het sporten, want dan kun je je warmte beter kwijt! En ja, jammer genoeg ziet dat er soms heel oncharmant uit. Geloof ons, daar hebben we ervaring mee 🙁 Transpireren is dus wel belangrijk bij het sporten, maar de kunst is om daarbij zo min mogelijk te ruiken. Wij hebben geprobeerd stof uit te kiezen die niet snel luchtjes vast houdt. Maar voorkomen is beter dan genezen: een goede deodorant is een behoud voor je sportkleding. Wat Wendy gebruikt en waar ze heel tevreden over is -en nee, dit is geen gesponsord bericht!- is deodorant van Nuud care. Je transpireert dan wel, maar ruikt niet, omdat de bacteriën geneutraliseerd worden door zilverionen. En als jij niet ruikt, ruikt je kleding ook een stuk minder snel.

Mocht er nou wel een luchtje aan je kleding zitten dat je er niet uit krijgt met gewoon wasmiddel, dan zijn er alternatieven. Voordat je de kleding gaat wassen, kun je deze 15-30 minuten in koud water met een half kopje (schoonmaak)azijn weken. En als de luchtjes heel hardnekkig zijn, kun je de kleding in een plastic zak 24 uur in de vriezer leggen. Dit zou de bacteriën moeten doden die de zweetlucht veroorzaken.

Heb je nog andere tips? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen!