Duurzaamheid

Als we het hebben over duurzaamheid, wat bedoelen wij daar dan mee en hoe vertaalt zich dat naar de dingen die we doen? Je vindt het hieronder.

Allereerst het woord op zich: wij vinden iets duurzaam als het met respect voor mens en milieu is gemaakt en als het van een goede kwaliteit is.

Laten we eerlijk zijn: je bent het meest duurzaam bezig als je helemaal geen sportkleding koopt. Dat is natuurlijk best lastig, maar je kunt wel opletten wat je koopt. Daarom vertellen wij je graag wat wij doen op het gebied van duurzaamheid:

  • De stoffen waarmee wij werken, zijn grotendeels gemaakt van gerecycled polyester of van snelgroeiende grondstoffen zoals bamboe. Op dit moment is de mesh (de gaatjesstof in de knieholten van de broeken) nog niet van duurzaam materiaal, maar ons doel is om alle materialen te verduurzamen. Wij zijn net begonnen en onze aantallen zijn nog niet zo groot, wat betekent dat het soms moeilijk is om kleine aantallen of hoeveelheden meters geleverd te krijgen in duurzame materialen. 
  • De meeste stoffen die we gebruiken, zijn voor ons geproduceerd in de hoeveelheden en kleuren die we nodig hebben. Dat betekent dat er geen restanten overblijven bij de producent en dat alles dat gemaakt wordt, ook wordt gebruikt.
  • Het verven en printen van de stoffen gebeurt door bedrijven die dit op zo milieuvriendelijk mogelijke wijze doen.
  • De kleding zelf wordt in Nederland gemaakt in kleine aantallen. Op deze manier weten we dat de naaisters een eerlijke vergoeding krijgen en onder goede omstandigheden werken. Bovendien kunnen we inspelen op de vraag en voorkomen we zoveel mogelijk dat er producten ‘overblijven’.
  • We werken niet met collecties per seizoen, zoals veel modemerken doen. Sporten en bewegen doe je het hele jaar door en wij denken en hopen dat onze klanten niet de behoefte hebben om ieder seizoen een compleet nieuwe sportgarderobe aan te schaffen. Natuurlijk komen er wel regelmatig nieuwe producten, kleuren en prints bij in de webshop. Doordat wij echter niet met vaste collecties per seizoen werken, is iets niet ‘uit de mode’. Ook houden we hierdoor geen producten over die we moeten afvoeren of die in het ‘afvalcircuit’ terecht komen. We doen dus ook niet aan uitverkoop, wel hebben we zo nu en dan acties.
  • We werken met materialen die we uitvoerig hebben getest op wasbaarheid, kleurechtheid en dergelijke. De bedoeling is natuurlijk dat de kleding die je koopt zo lang mogelijk mee gaat, dat is beter voor het milieu! Lees hier wat jij zelf kunt doen om je producten zo lang mogelijk mooi te houden.
  • Onze verpakkingsmaterialen zijn zoveel mogelijk van gerecycled materiaal en op zijn minst van te recyclen materiaal.
  • Onze leveranciers, van bank (Triodos Bank) tot en met verzekeraar, zijn bedrijven die ook veel belang hechten aan duurzaamheid. Daar hebben we hen ook op uitgezocht. 

We zijn er nog niet, er staat nog het nodige op onze verlanglijst. Bijvoorbeeld: verduurzamen van garen en ritsen, zo duurzaam mogelijk vervoer gebruiken en uiteindelijk toewerken naar circulaire productie (recycling van de producten). Er zijn nog stappen te zetten, dus blijven we hiermee bezig. Want wij zien er graag spiffy uit, maar niet als dit ten koste gaat van mens en milieu!