Wat kunnen wij als sporters bijdragen aan een beter milieu?

duurzaamheid milieu recycling tips wereldmilieudag

28 juli 2022 was het wereldwijd Earth Overshoot Day, de dag waarop we eigenlijk alle bronnen van de aarde voor dat jaar al hebben verbruikt. Dat bracht ons op de vraag: wat kunnen wij als sporters bijdragen aan een beter milieu? We zetten een paar tips voor je op een rij.

1. Kies voor duurzaam vervoer van en naar je sportaccommodatie

De sportschool, het zwembad, of die mooie trail-, wandel- of fietsroute liggen niet altijd om de hoek. Erheen fietsen, hardlopen of wandelen kan natuurlijk een mooie warming-up zijn, dat doen we zelf ook regelmatig als het weer meezit. Lukt dat niet, dan is openbaar vervoer meestal een duurzamere optie dan de auto, tenzij je auto helemaal elektrisch rijdt en je je rit deelt met elkaar. Milieucentraal biedt veel informatie over duurzaam vervoer op de website.

Foto: Jodie Louise via Pexels

2. Denk aan verpakkingsmateriaal van drankjes en snacks

Wij wonen beiden langs routes die veel gebruikt worden door fietsers en hardlopers. Tot ons grote verdriet zien we regelmatig flesjes en verpakkingen van gels en sportrepen liggen. Het meest duurzaam (en vaak ook beter voor je portemonnee) is natuurlijk om zelf een fles mee te nemen voor je drankjes. Voor je eigengemaakte snacks zijn ook mooie en handige duurzame verpakkingen te koop (herbruikbare zakjes of bentoboxen bijvoorbeeld). En gebruik je toch gels of andere tussendoortjes met verpakkingen: neem de verpakkingen dan het liefst mee, want als je ze in een openbare vuilnisbak gooit, worden ze niet gerecycled. 

Foto: Stas Knop via Pexels

3. Draag duurzame outfits

Voor hardloop- en fitnesskleding wordt vaak voor functionele stoffen gekozen. Functioneel wil in dit geval zeggen dat ze onder andere makkelijk vocht afvoeren, rekbaar zijn, hun vorm en kleur behouden. Nadeel is dat dit vaak kunststoffen zijn; ook daarbinnen kun je echter duurzame(re) keuzes maken. Zo zijn onze shirts en hemdjes gemaakt van gerecycled polyester of restmateriaal en onze broeken van bamboepolyester. Voor activiteiten als yoga of wandelen, kun je vaak ook kiezen voor kleding van natuurlijke materialen. Daarbij zijn bijvoorbeeld hennep en tencel vaak duurzamere keuzes. Vergeet ook je schoenen en accessoires niet! Veel bekende merken hebben tegenwoordig duurzame(re) hardloop-, sport- of wandelschoenen in het assortiment. En ook voor tassen en zonnebrillen kun je vaak duurzamere keuzes maken, kijk bijvoorbeeld maar op Project Cece.

4. Onderhoud je sportoutfit goed

Als je je sportoutfit goed onderhoudt, gaat deze langer mee, hoef je minder vaak nieuwe gear te kopen en ben je dus beter bezig voor het milieu. Simple as that! Onze onderhoudstips voor sportkleding vind je hier. En hier vind je de onderhoudstips voor hardloopschoenen door hardlopen.nl.

Foto: RODNAE Productions via Pexels

5. Recycle je afgedragen sportspullen

Is je sportoutfit echt helemaal op en ben je aan een nieuwe toe? Recycle je kleding dan via de kledingbak en lever je sportschoenen in voor recycling. Ook sportschoenen kunnen tegenwoordig weer als basis dienen voor nieuwe sportschoenen, zo laat de Vetrn sportschoen zien!

Foto: Stichting aktie 68

 Heel veel succes gewenst!

Veel liefs,

Mara & Wendy


Older Post Newer Post