Sporten in de zon: 5 tips

Het schijnt behoorlijk mooi weer te worden, wat uitnodigt tot volop buiten sporten! Superfijn natuurlijk, maar bescherm jezelf dan alsjeblieft goed! Los van afstand houden, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Hierbij kun je denken aan de volgende hulpmiddelen:

Zonnebrandmiddelen

Uiteraard is het belangrijk om je huid tegen de zon te beschermen. Het hele jaar door en zeker in deze tijd van het jaar. Smeer bij voorkeur minimaal factor 30 in en als je snel verbrandt, met SPF 50 of 50+. Ook is het belangrijk om te kijken naar de impact op het milieu en je eigen gezondheid. Veel zonnecremes bevatten stoffen die minder goed zijn voor het milieu en dat zit hem met name in de UV-filters die worden gebruikt. De Consumentenbond heeft in 2020 uitgebreid onderzoek naar de bestanddelen van zonnebrandmiddelen gedaan. Zij hebben een lijst opgesteld van 'groene' filters die je hormoonhuishouding niet ontregelen, niet giftig zijn en weinig of geen impact op het milieu hebben. Dit zijn de namen waarmee die stoffen worden aangeduid:

 • Benzofenon-5
 • Benzylideen kamfer sulfonzuur
 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
 • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
 • Dinatriumfenyldibenzimidazol-tetrasulfonaat
 • Peg-25 PABA
 • Fenylbenzimidazol sulfonzuur
 • Polysilicium-15
 • Natriumfenylbenzimidazolsulfonaat
 • Titaandioxide / nano*
 • Tris-Bifenyl Triazine / Nano*

Mocht je zonbeschermingsmiddelen zoeken die niet of minder schadelijk zijn voor het milieu, dan schijnen de cremes van onder andere deze merken en/of winkels goede keuzes te zijn (geen sponsoring!): WeledaNaif, Bewustpuur en Big Green Smile.

Zonnebrillen 

Een goede zonnebril dragen is essentieel tijdens het buitensporten. Natuurlijk om je ogen te beschermen, maar ook om te voorkomen dat je verblind door de zon tegenliggers te laat ziet. Wij hebben hele lichte ogen en we dragen heel snel en vaak zonnebrillen, het liefst van duurzame merken. Er zijn steeds meer duurzame merken zonnebrillen op de markt te krijgen. Via HET platform voor duurzame kleding en accessoires (waarbij wij ook zijn aangesloten) Project Cece kun je heel veel verschillende merken duurzame zonnebrillen kopen. Ze verkopen ze vanaf ongeveer € 40. In dit artikel van Voor de Wereld van Morgen worden ook verschillende merken duurzame zonnebrillen op een rij gezet, waaronder die van het Nederlandse merk Dick Moby, dat Wendy ook draagt tijdens het wandelen. En hoe zit het met het goed betaalbare merk Goodr, het merk dat veel hardlopers dragen? Ze zijn lid van 1% for the planet en hebben een eenmalige special edition voor een goed doel uitgebracht.

Hoofdbescherming

Veel sporters vinden het fijn om een pet of doek op hun hoofd te dragen tegen de zon. Belangrijk, want je hoofdhuid kan behoorlijk verbranden in zonnig weer en je kunt bij een teveel aan zonnestraling een zonnesteek oplopen. Zorg er wel voor dat je kiest voor een exemplaar dat je helpt om je warmte af te voeren. En vergeet ook niet om je nek te beschermen!

Tekenkaart of -tang 

Loop of beweeg je veel in het gras (hardlopen, wandelen, buitenyoga, maar ook gewoon gras maaien), let dan op teken! Als je er een hebt, verwijder deze zo snel mogelijk en op de goede manier met een tekentang, of -nog handiger- met een tekenkaart (zie dit filmpje). Je krijgt nu bij je aankopen een tekenkaart van ons cadeau!

Kleding

Draag kleding die je helpt warmte kwijt te raken: zodra jij je gaat inspannen, word je nog veel warmer dan je omgeving al is. Hardlopers kunnen het bij inspanning bijvoorbeeld al snel 10 graden warmer krijgen dan de buitentemperatuur. Bedenk dus voordat je (redelijk intensief) gaat sporten, wat je zou dragen bij een temperatuur die ongeveer 10 graden hoger is. Wij sporten bij warmer weer in hemd Sunny en in korte broek Shorty. Al onze producten zijn gemaakt van stof die transpiratievocht makkelijk afvoert (in technische termen heet deze eigenschap: wicking). De stof waarvan onze broeken zijn gemaakt, heeft bovendien een (milieuvriendelijke) behandeling ondergaan waardoor deze tegen UV-stralen beschermt (gelijk aan SPF 30).

 

Naast bescherming, is het allerbelangrijkste: houd het rustig en drink genoeg. Voor fanatieke sporters misschien een lastige keuze, maar soms is rustig aan doen, of niet sporten, ook een hele slimme keuze! Wandelen of rustig fietsen kan soms beter zijn dan een fanatieke fitness-sessie of run. Meer lezen over bewegen en warmte? Hier vind je een artikel van Sportzorg. En hier vind je een poster met onze tips die je gratis kunt downloaden.

We wensen je heel veel sportplezier!

Liefs,

Mara & Wendy

 


  Older Post Newer Post