Tips tegen dips!

In de afgelopen periode sprak ik (Wendy) verschillende mensen die last hadden van dips. Gelukkig niet heel ernstig, maar wel meer baaldagen dan dat ze gewend waren. Niet vreemd natuurlijk, in een jaar waarin alles anders loopt dan je had gedacht en verwacht. En ook voor mij herkenbaar: met het ingaan van de intelligente lockdown in maart vielen mijn zzp-klussen weg en het duurde even voordat er nieuwe voor terugkwamen. Mijn vakantie liep in de soep, omdat ik even vergeten was dat een staycation voor een thuiswerker niet per se de meeste rust geeft die je kunt bedenken 😉. Ik zou conferenties in het buitenland gaan bezoeken, die nu zijn omgezet naar online evenementen. Mijn hardloopblessure begon zich uit te breiden naar een wandelblessure. Niets spannends allemaal, maar genoeg om even bewust stil te staan bij positief blijven denken. Daarom deze blog met tips tegen dips!

Wat zijn dingen die helpen om positief in het leven te blijven staan? In deze blog verwijs ik naar neuropsychologe en professor Tara Swart  en ik heb de afgelopen maanden ook de Happiness Course gevolgd van professor Laurie Santos. Hieronder een paar van hun inzichten en die van mezelf erbij.

1. Wees jezelf

 Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Dit is de positief geformuleerde versie van 'vergelijk jezelf niet met anderen'. Ja, ik snap heel goed dat dit er een is in de categorie: makkelijker gezegd dan gedaan! En nee, ik ben hier zelf ook niet altijd heel goed in. Maar zoals de fabulous Buffi Duberman zegt:

"There will always be someone richer, smarter, hotter, fitter than you. But nobody will ever (ever!) be more you than YOU. So get out there and be the most YOU that you can ever be. That's what we need in this world. The real YOU."

Amen. En voor sporters misschien extra herkenbaar: er zijn zoveel fitgirls en -boys te volgen, die allemaal de meest ongelooflijke prestaties online laten zien. Sommigen inspireren je misschien enorm, maar anderen geven je (onbewust) een slecht gevoel over jezelf. Laurie Santos laat in haar cursus zien dat het stoppen met social media enorm helpt bij het jezelf beter voelen. Vind je dat te ver gaan? Kijk dan nog eens kritisch naar wie je volgt en ontvolg iedereen door wie jij je niet goed (genoeg) voelt over jezelf. Voila, dat is een goed begin!

2. Wees dankbaar

 Foto: Giftpundits.com via Pexels

Misschien vind je dit te zij-ig, maar trust me: het werkt. Als je in een dipje zit, schrijf dan iedere avond voordat je naar bed gaat, 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Ze hoeven echt niet allemaal groots en meeslepend te zijn. Denk gewoon eens klein: dat onverwachte telefoontje van die vriendin die je al een tijdje niet had gesproken, de zon die zo mooi scheen net toen jij op de fiets zat, dat je een fijne wandeling hebt gemaakt, of die klant die helemaal blij was met jouw inspanningen. Door bewust stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent, sta je stil bij positieve dingen en ga je met een goed gevoel slapen. Bovendien kun je jezelf verwennen met een mooi notitieboek om deze dingen in op te schrijven! Bijvoorbeeld van PaperTime, Journal 'n Stuff, of Licht en Fijn.

3. Relax: neem rust, slaap, doe aan yoga, mediteer

Zelf kan ik heel goed (vind ik) tegen een of twee kortere nachten dan gebruikelijk, maar bij de derde word ik wel een beetje cranky. Ik schiet dan eerder dan normaal (ik ben best een blij ei) in mijn irritatiegroef, simpelweg omdat ik te weinig energie heb om even stil te staan en een glimlach op te zetten (hier komen we zo op). De remedie: rust nemen. Goed slapen is voor veel dingen belangrijk, zoals je weerstand, spierherstel en zelfs je lijn. En ook voor je humeur😊. Vind je dit lastig, probeer dan eens kort te mediteren voordat je gaat slapen (mediteren kun je leren, echt waar. Kijk hier maar eens), of zet je telefoon uit een uur voordat je gaat slapen en drink een kruidenthee terwijl je een geurkaars neerzet. Of probeer eens yoga nidra, dat ook bekend staat als 'yoga van de slaap'.

4. Lach en het liefst samen met anderen!Ook als je elkaar niet kunt omhelzen, kun je betekenisvol contact met iemand hebben, iets dat belangrijk is voor je welbevinden aldus Tara Swart en Laurie Santos. Een hele makkelijke manier om dit op afstand te doen is door te (glim)lachen. De eerste paar keren dat ik boodschappen ging doen in de 1,5-meter versie, kwam ik verdrietig naar buiten, simpelweg omdat ik het lastig vond om mensen bewust te gaan ontwijken. Na 3 keer was ik het zat en besloot ik het helemaal anders te doen. Voordat ik naar binnen stap, sta ik stil bij mijn eigen humeur (zoals gezegd, meestal blij) en zet ik een grote glimlach op. En die houd ik vast. En dat werkt! Zelf voel ik me stukken beter daardoor en ik merk dat mensen er positief op reageren. Een beetje net zoals in deze oude commercial van Rituals, maar dan iets minder uitbundig. Het schijnt dat als je lacht, je jezelf positiever voelt over jezelf, wat bijvoorbeeld ook weer helpt als je gaat sporten.

5. Beweeg!

Je zat er natuurlijk al op te wachten he? Vroeg of laat komen we op bewegen uit. Bewegen is namelijk enorm belangrijk voor je welbevinden en positiviteit. Je hoeft geen marathons te lopen (mag wel hoor), maar iedere dag een beetje bewegen zorgt ervoor dat je gelukshormonen aangemaakt worden en dat je je beter voelt. Dus ga lekker dansen tijdens het koken, touwtje springen op de parkeerplaats, loop een rondje met de hond van de buren, meld je weer bij de sportschool of hardloopclub, of doe mee met die online fitness- of yoga les! Als je denkt dat bewegen lastig in te bouwen is in je dag, kijk dan hier naar onze 10 tips om (bijna) ongemerkt meer te bewegen. Heb je last van een motivatiedip op het gebied van beweging, ook dan helpen we je graag! Kijk maar hier voor tips tegen motivatiedips. Zo makkelijk kom je er natuurlijk niet van af....

6. Doe iets voor een ander

 Foto: Anna Shvets via Pexels

Verwacht er niets voor terug en doe iets voor een ander. Dit is een echte win-win, want je wordt er bewezen zelf ook blijer van. Zo'n kans kan je niet voorbij laten gaan, toch? Ook hierbij geldt: het hoeft niet groots te zijn, klein is ook heel fijn. Dus laat de hond uit voor je buren (zie ook boven, dat doe je voor de buren, de hond en jezelf, dus win-win-win). Stuur een lief kaartje, laat een ander voorgaan bij de ingang van de supermarkt, volg een EHBO-cursus (die volg je altijd voor een ander), of iets anders.

7. Doe iets voor jezelfDenk aan iets zintuiglijks: trek kleding aan in een kleur waar je vrolijk van wordt (wij helpen je graag aan sportkleding natuurlijk), zet geurstokjes neer in een geur die je aan fijne dingen laat denken, hang dat mooie plaatje uit een tijdschrift op een plek waar je regelmatig langskomt, of proef die overheerlijke chocoladereep. Je hoeft niet te wachten totdat een ander iets voor jou doet, je kunt ook iets voor jezelf doen. Als ik een keer minder blij ben, weet ik dat ik opknap van een strandwandeling: de mooie luchten, de geur van de zee, het geruis van de golven, de wind in mijn haren. Heerlijk! Een andere die voor mij altijd heel goed werkt: kunst kijken. Daarover kan ik me verwonderen, ik kan het mooi vinden om naar te kijken, nadenken over de bedoeling ervan en ongemerkt word ik helemaal blij. Ook iets voor jou maar wil of kun je even niet naar een museum? Er is een prachtige site met online rondleidingen door de mooiste musea ter wereld.

Hopelijk heb je op zijn minst een ding gelezen waar je wat aan hebt. Heel veel succes en plezier gewenst met wat je aan het doen bent!


Older Post Newer Post