Starten met sporten? 7 tips

Tips

Misschien heb je nog nooit of een hele lange tijd niet gesport en heb je besloten dat je daarmee (weer) wilt beginnen. Good for you! Wil je gaan starten met sporten, maar vraag je je af hoe dan? Dat snappen we heel goed, been there en done that! Wij hebben daarom 7 tips op een rij gezet om je te helpen starten met sporten. Dit zijn ze:

  1. Zoek uit wat bij je past
  2. Start in stapjes
  3. Investeer in je outfit
  4. Regel een trainingsmaatje
  5. Zorg voor afwisseling
  6. Plan sporten in
  7. Maak bewegen onderdeel van je patroon

Dat klinkt makkelijk, maar wat bedoelen we daar nou precies mee?

1.Zoek uit wat bij je past: starten met sporten is het makkelijkst als je iets vindt dat goed bij je past. Met passen bedoelen we bij je persoonlijkheid, capaciteiten, financiën en schema. Als jij heel onrustig wordt van veel mensen om je heen, kan het een lastige stap zijn om een teamsport te gaan beoefenen. Ben je juist een enorm gezelligheidsdier, dan is het waarschijnlijk lastig om jezelf te motiveren om in je eentje gaan hardlopen. Vind je het lastig om in te schatten wat bij je zou passen? Vraag het eens aan je vrienden en familieleden. Zij kennen je goed en zij hebben misschien slimme tips. En in alle gevallen is het handig om bijvoorbeeld een proefles te volgen. Veel fitness centra, hardloopclubs, yogascholen en sportverenigingen bieden de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. Het kan ook handig zijn om naar je capaciteiten te kijken. Wendy heeft bijvoorbeeld geen geweldig gevoel voor balsporten, wat haar vroeger veel frustratie opleverde als ze probeerde te voetballen of tennissen. Ze is wel behoorlijk sterk en vrij lenig, waardoor fitness en yoga haar prima afgaan. Het kan ook handig zijn om te bedenken wat je wilt en kunt investeren; sommige sporten kosten meer geld aan contributie en outfits dan andere. En soms is sporten bij een vereniging of in een buurthuis goedkoper dan sporten bij een hippe sportschool. Tenslotte kan het handig zijn te kijken naar je schema: wanneer kun je het sporten makkelijk in je schema integreren? Kun je direct na je werk een uurtje de sportschool induiken om de werkstress eruit te sporten en mentaal uitgerust thuis te komen? Is het voor jou handiger om tijdens schooltijd een lange yogales te volgen?

2.Start in stapjes: als je start in een sportschool, laat dan een goed schema opstellen dat past bij jouw capaciteiten. Ga je hardlopen, sluit je dan bijvoorbeeld aan bij een lokale hardloopvereniging om te voorkomen dat je te veel en te snel van stapel loopt. Start je met yoga, neem dan in ieder geval een paar lessen bij een yogaschool, zodat je begeleid wordt bij de uitvoering van de houdingen. Starten met sporten is leuker en fijner als je geen blessures oploopt en progressie ziet!

3.Investeer in je outfit: een open deur natuurlijk, aangezien wij sportkleding aanbieden 😉 Maar serieus: hardlopen is laagdrempelig, maar goede schoenen kunnen helpen om blessures te voorkomen. Wandelen is nog laagdrempeliger en goede wandelsokken helpen om blaren te voorkomen. Sporten in een katoenen shirt dat de warmte niet goed helpt afvoeren, kan irritant zijn. Weet je niet wat een handige outfit is? Informeer ernaar bij de sportschool, hardloopclub, vrienden, of kijk online. Starten met sporten is leuker als je je tijdens het sporten niet druk hoeft te maken over je outfit!

4.Regel een trainingsmaatje: samen sporten motiveert en maakt dat de verleiding om af te zeggen minder groot is. Dus plan een wandel- of sportdate met vrienden, in plaats van een koffierondje. Of sluit je aan bij een yoga- of hardloopklas. Vind je dat lastig? Download een app zoals Evyen laat je door de app en community motiveren, of sluit je aan bij een van de startersgroepen van ikbeginvandaag.com, zodat je elkaar online en soms live kunt motiveren.

5.Zorg voor afwisseling: voorkom verveling en overbelasting van specifieke spiergroepen door afwisseling te zoeken. In de sportschool doe je dat vaak al door verschillende spiergroepen te trainen. Maar ook als je gaat hardlopen of wandelen, kun je dit prima afwisselen met bijvoorbeeld yoga.

6.Plan sporten in: starten met sporten kan lastig zijn, omdat je nog geen routine hebt opgebouwd. Als je eruit bent welke sporten bij je passen en je hebt een trainingsmaatje gevonden, plan dan gelijk voor de komende tijd het sporten in. Als iets in je agenda staat, is de verleiding waarschijnlijk minder groot om de afspraak met jezelf af te zeggen. Misschien verplaats je hem zo nu en dan, maar dat is beter dan niets inplannen en op het laatste moment geen tijd of motivatie te vinden…

7.Maak bewegen onderdeel van je patroon: starten met sporten is makkelijker als je in zijn algemeenheid meer beweegt (denken wij). En dat kan makkelijker zijn dan je denkt! Als je hier klikt, download je onze 10 tips om (bijna) ongemerkt meer te bewegen.

We wensen je heel veel plezier en succes bij het starten met sporten! En hebben we al gezegd dat we je geweldig vinden? You rock!


Older Post Newer Post