Sporten en verkoudheid

Tips

Het najaar is begonnen en daarmee zien en horen we steeds meer mensen om ons heen sniffen en snotteren. Ook wij doen daar inmiddels aan mee en we vroegen ons af: hoe zit het nou met sporten en verkoudheid? Is sporten als je verkouden bent, wel of niet goed om te doen? We zijn informatie hierover gaan opzoeken en dit is wat we vonden.

Goed nieuws: regelmatig sporten leidt tot een betere conditie, minder stress, meer slaap en daarmee tot meer weerstand. En meer weerstand betekent een kleinere kans op verkoudheid. Let op: regelmatig is iets anders dan overmatig. Teveel sporten onttrekt namelijk veel energie aan je lijf, waardoor je weerstand juist minder groot wordt. En je dan dus eerder een verkoudheid te pakken kunt hebben.

Wat is verkoudheid? Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Je krijgt last van de slijmvliezen in je neus en keel, maar je hebt geen koorts, geen spierpijn en na 2 tot 3 dagen zou er verbetering moeten optreden. Griep is iets anders dan verkoudheid. Ook griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie, maar als je griep hebt, heeft je hele lijf daar last van. Je hebt last van je slijmvliezen, hebt spierpijn, voelt je slap en ziek, hebt koorts en pas na ongeveer een week (of langer) begint er verbetering te komen.

Rustig sporten bij verkoudheid kan. Wat we terugvonden, is dat rustig sporten bij een verkoudheid (zonder voorhoofdsholteontsteking of iets dergelijks) geen kwaad kan. De allerbeste graadmeter ben je zelf: voel jij je verkouden of wat slapjes, maar heb je geen koorts en denk je dat je wel kunt sporten? Dan kan rustig sporten een goed idee zijn en dan kan het soms zelfs helpen om je verstopte neus te ontstoppen. Voel je je zo slap als een vaatdoek en heb je echt geen energie? Bedenk dan dat rust ook belangrijk is voor sporters en doe het een dagje rustig aan. Maar let op: heb je koorts? Dan is sporten echt geen goed idee, ook niet rustig.

Nekcheck. Vind je het lastig om te bepalen of het wel of niet verstandig is om te sporten? Doe dan de nekcheck: heb je alleen symptomen boven de nek, zoals een loopneus of een verstopte neus, niezen, hoofdpijn of lichte oorpijn, dan kan een korte en rustige training een goed idee zijn. Heb je ook last van klachten aan je nek of onder je nek, zoals hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, koorts of spierpijn? Ga dan vooral niet sporten, dat kan tot ergere klachten leiden!

Rust is belangrijk! Iedere sporter weet dat rust belangrijk is. Dus als jij echt het idee hebt dat jouw lijf aan rust toe is, nekcheck of geen nekcheck, dan is het aan rust toe. Heb je koorts gehad, dan is het allereerst belangrijk om te wachten totdat de koorts echt helemaal over is. Daarna wacht je minimaal 1-3 dagen met het hervatten van je sport en houd je aan dat je zeker het aantal dagen wacht dat je koorts hebt gehad. Dus heb je 5 dagen koorts gehad, gun jezelf dan na het weggaan van de koorts ook minimaal 5 dagen rust voordat je weer gaat sporten. Ook als je geen koorts hebt gehad, is het belangrijk om een paar dagen rustig aan te doen, zeker als je bijvoorbeeld astma hebt en je luchtwegen sowieso snel geprikkeld zijn.

Gebruikte bronnen en meer informatie: Sportzorg over griep, Sportzorg over verkoudheid, Dokterdokter, Gezondheidsnet, Runnersworld

 


Older Post Newer Post