Nieuw jaar = (her)starten met bewegen!

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen ook een moment om het bewegen (weer) op te pakken. En eerlijk is eerlijk, ook voor ons is dit een moment om weer iets meer regelmaat in het bewegen te krijgen. Een paar dingen die ons daarbij helpen, zetten we hierbij op een rijtje.

Voordat je begint: weet waarom je wilt sporten!

Als je weet waarom je sport, is het ook makkelijker om een alternatieve vorm van bewegen te vinden als het even tegen zit. In onderstaande korte video legt Wendy uit wat we daarmee bedoelen.

Een voorbeeld: je gaat hardlopen en je hebt je voorgenomen om toe te werken naar 10 kilometer hardlopen binnen 1 uur tijd. Je denkt misschien dat het doel halen van die 10 kilometer de reden is dat je bent gaan hardlopen. Maar als je verder denkt, ben je eigenlijk begonnen met hardlopen omdat je erachter kwam dat je je (klein)kinderen, nichtjes of neefjes niet kon bijhouden bij het tikkertje spelen. Daar baalde je van, je wilde je conditie opbouwen en je dacht aan hardlopen. Als je dit weet, ben je ook minder uit het veld geslagen als je bijvoorbeeld door een hardloopblessure even niet kunt lopen. Dan zoek je gewoon een andere manier om je conditie op peil te houden en zo de kinderen bij te houden.

Vervolgens: zoek uit wat nu bij je past

Met passen bedoelen we bij je persoonlijkheid, gesteldheid, financiën en schema. De situatie waarin we ons nu bevinden, is anders dan anders. Dat kan betekenen dat je nu andere keuzes maakt dan je onder 'normale' omstandigheden zou maken. Om met persoonlijkheid te beginnen: heb jij nu behoefte aan gezelligheid? Dan vind je het misschien fijn om via Zoom of andere programma's live met anderen samen te sporten. Trekt dat je juist minder, dan is zelf trainen aan de hand van een schema of al opgenomen les misschien beter passend. Het kan ook handig zijn om naar je gesteldheid te kijken. Zit je nu veel, dan kan het belangrijk zijn om core-oefeningen te doen om je rug en buikspieren te trainen. Kun je je energie niet kwijt? Dan kan een eind fietsen, een high intensity training of hardlopen misschien bij je passen. Ben je rusteloos en voel je je stijf, denk dan eens aan yin yoga. Bedenk ook wat je wilt en kunt investeren; er zijn nu veel gratis online initiatieven, maar sommige sporten vragen om specifieke attributen of outfits. Kijk tenslotte naar je schema: misschien aan het begin van de dag om de dag goed te beginnen, of juist aan het einde? Tijdens je lunchpauze, na online lessen of vergaderingen, of tijdens vaste vergadermomenten van je huisgenoot?

Start in stapjes

Misschien merk je dat het sporten je eigenlijk best goed af gaat. Hoewel het heel verleidelijk is om volle bak te starten, is het belangrijk om te voorkomen dat je te veel en te snel van stapel loopt. Je wilt sowieso liever niet naar een arts of fysiotherapeut moeten, maar nu zeker niet. Houd je dus aan beginnersschema's, let op voldoende rustdagen en herstelmomenten. Vraag eventueel online advies of een 1-op-1 les om te werken aan je houdingen.

Investeer in je outfit

Een open deur natuurlijk, aangezien wij sportkleding aanbieden Maar serieus: hardlopen is laagdrempelig, maar goed ondergoed en goede schoenen kunnen helpen om pijnlijke plekken en blessures te voorkomen. Wandelen is nog laagdrempeliger en goede wandelsokken helpen om blaren te voorkomen. Sporten in een katoenen shirt dat de warmte niet goed helpt afvoeren, kan irritant zijn. Weet je niet wat een handige outfit is? Informeer ernaar bij vrienden, of kijk online. Starten met sporten is leuker als je je tijdens het sporten niet druk hoeft te maken over je outfit!

Train samen!

Samen sporten motiveert en maakt de verleiding om op te geven minder groot. Dus sport live met je kinderen, partner of andere huisgenoten, of op voldoende afstand met 1 vriend(in). Maak een virtuele sportafspraak, of sluit je aan bij een online yoga- of sportklas. Vind je dat lastig? Download een app zoals Evy en laat je door de app en community motiveren, of sluit je aan bij een online sportersgroep via Facebook (zoals die van onze vriendin Laetitia van Ikbeginvandaag), zodat je elkaar online en soms live kunt motiveren.

Zorg voor afwisseling

Voorkom verveling en overbelasting van specifieke spiergroepen door afwisseling te zoeken. Wissel bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, yoga, fietsen, of een andere sport af. En zorg voor voldoende herstel!

Maak bewegen een routine

Er gebeurt nu veel waarop je geen invloed hebt en je bent waarschijnlijk veel meer thuis dan je gewend bent. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het hebben van een vaste routine kan helpen voor je welbevinden. Dus als je eruit bent welke sporten bij je passen, plan dan gelijk voor de komende tijd vaste dagen en momenten in waarop je gaat sporten of bewegen. Maak het onderdeel van een routine, bijvoorbeeld van de dingen die je in de ochtend doet voordat je start met werken of studeren, of iets dat op maandag, woensdag en vrijdag bij je lunchpauze hoort. Zo is de kans groter dat je het volhoudt en dat je je goed gaat/blijft voelen!

In onderstaande video vertelt Wendy hoe jezelf slim voorbereiden kan helpen om meer routine te krijgen. Ook laat ze gelijk een makkelijke oefening zien die je makkelijk thuis tussendoor kunt doen.

Tot slot: wees niet te streng voor jezelf en geef niet te snel op. Als het vandaag niet gelukt is, is er echt morgen weer een dag. Dus wees niet boos op jezelf als het vandaag niet is gelukt en laat niet gelijk je hoofd hangen en geef het helemaal op. Begin gewoon morgen weer opnieuw, je kunt het! 

Mocht je de tips van deze pagina op een makkelijke manier bij de hand willen houden, dan kun je ze hier downloaden en eventueel uitprinten. En wil je meer tips, dan vind je op deze pagina een overzicht.

Liefs,

Wendy & Mara


Older Post Newer Post