Je MOET helemaal niks!

Dit is een gastblog voor Klein Bedrijfje.

De afgelopen weken zie ik in mijn mailbox, Instagram en Facebook feeds heel veel challenges, online cursussen en uitnodigingen voor webinars en online sportlessen langskomen. Nu weet ik niet hoe het met jou is, maar ik krijg dan toch een beetje het gevoel dat ik A. iets mis of B. achterloop als ik niet meedoe. Dus doe ik wel mee met een aantal van die dingen. Terwijl ik tegelijkertijd denk: ja maar, hoe dan???

Voor mij was een webinar (ja, dus toch 😉) van neuropsychologe en arts Tara Swart heel verhelderend. Daarin vertelde ze heel veel, maar ik licht hier twee volgens mij hele belangrijke dingen uit:

1. Dit is niet het moment om jezelf opnieuw uit te vinden.

Ja, het is belangrijk om nieuwe dingen te blijven leren en jezelf uit te dagen. Maar...niet als je al overvraagd wordt. Op dit moment worden we allemaal enorm uitgedaagd: de een werkt zich een slag in de rondte, de ander is een groot deel van het werk of de omzet kwijt en de derde probeert 3 kinderen thuis te onderwijzen en dit te combineren met het eigen werk en de dagelijkse dingen. We hebben veel meer stress dan gebruikelijk en we staan in overlevingsmodus. Een boek lezen of een kruiswoordpuzzel doen is voor veel mensen eigenlijk al een uitdaging. 

2. Dit is het moment om je te richten op kleine dingen die je kunt doen om controle over je situatie te houden.

Minder stress is beter voor je gezondheid en je gemoedsrust. Zorg dus goed voor jezelf, je huisgenoten zullen je dankbaar zijn 😉. Wat zijn kleine dingen die je kunt doen om controle te houden en stress te verminderen:

  • Bewegen, maar met mate. Ga dus geen marathon lopen, want teveel beweging put je uit.
  • Goed en op regelmatige tijden slapen.
  • Routine en structuur in je dag aanbrengen.
  • Je keuzepalet beperken.
  • Mindfulness momenten door de dag heen creëren: noteer 10 dingen waarvoor je dankbaar bent, doe aan journaling, doe aan meditatie of yoga, richt je op je zintuigen.
  • Creëer een positieve affirmatie.
  • Realiseer je dat de hele wereld nu in hetzelfde schuitje zit.

Mocht je je nou afvragen waar de link zit naar Klein Bedrijfje: hier dus. Want Kleine Bedrijfjes bieden bij uitstek die dingen die je helpen om te gaan met de huidige situatie. Een paar voorbeelden:

Notebooks en planners om je te helpen routine aan te brengen en aan journaling te doen, vind je bijvoorbeeld bij The Stationary Store en Studio Thoes. Positieve affirmaties nodig? Gekkigeit is the place to go to! We zijn ook heel goed in het verwennen van je zintuigen voor ontspanning. Je neus met heerlijke zeep van To Jungle of het Zeeplokaal, of met kaarsen van Brandt Kaarsen en 10-minuten aroma's via Maison Koos. Je ogen met mooie wanddecoraties van Studio Roof of artprints van White Box Living en je smaak met Thee per Post. En voor beweging en mindfulness volg je online yogalessen, bijvoorbeeld bij Bewussst, of een thuistraining in een duurzame outfit van Spiffy Active.

Kortom: als het je lukt om mee te doen met al die challenges, webinars en cursussen: top! Als het je niet lukt: het ligt niet aan jou, je doet het fantastisch! En in beide gevallen helpen we je graag met de kleine en fijne dingen in het leven, juist nu.

Foto: The Stationary Store


Older Post Newer Post