Tips voor sporten bij warm weer

Als je erg veel van bewegen houdt, is de kans best groot dat je graag wilt sporten, ook als het (heeeeeel) warm is. Dan zijn er wat dingen om rekening mee te houden. Wij hebben onze eigen ervaring (we kunnen beiden slecht tegen warm weer) en de tips van onder andere ikbeginvandaag.com, Sportzorg en Runner’s World magazine bekeken en we zetten hieronder een aantal tips op een rij.

1. Bereid je goed voor

Bij warm weer is een goede voorbereiding extra belangrijk. Belangrijk is om even stil te staan bij de vraag of je echt wilt sporten, of dat je vindt dat je moet. In dat laatste geval: je moet helemaal niets. In het eerste geval: lees vooral verder. Natuurlijk vergeet je je warming up niet (dat het warm is, betekent nog niet dat jouw spieren goed opgewarmd zijn. Jammer genoeg 😉) en denk je ook aan afstand houden tot andere sporters. Andere dingen waaraan je kunt denken:

 • Tijdstip: 's ochtends vroeg of 's avonds laat is het vaak iets koeler. Misschien kun je het jezelf comfortabeler maken en schuiven met het tijdstip van je training?
 • Zwaarte: is het mogelijk een zwaardere training door een lichtere of andersoortige training vervangen? Bijvoorbeeld meer wandelpauzes in je hardlooptraining in te passen (runwalk is helemaal hip!), of gaan zwemmen in plaats van naar de gymbox te gaan? Misschien vind je hier of hier nog inspiratie.
 • Locatie: kun je je trainingslocatie aanpassen? Lopen op de loopband, zwemmen of een binnentraining in de sportschool (met airco!) kunnen met dit weer comfortabeler zijn dan buiten lopen of bootcampen.
 • Water, water, water: drink voldoende voor en na je training en neem water mee. Als je gaat hardlopen of bootcampen, leg dan van tevoren alvast water klaar op strategische punten onderweg (bijvoorbeeld in zo'n vrolijke fles of een handige thermosfles), of plan je training in de buurt van of langs waterpunten (een overzichtskaart vind je hier).

2. Zorg goed voor jezelf (en je medesporters)

Als je bedacht hebt wanneer je waar wat gaat doen qua sporten, denk dan ook nog aan de volgende punten:

 • Houd het rustig! Als je gaat sporten bij warm weer, is het niet de tijd om je persoonlijke record te verbreken. Tenzij het gaat om het record slow running/swimming/cycling, et cetera.
 • Drink genoeg! We blijven het toch zeggen...
 • Kleed je luchtig, bijvoorbeeld in een korte broek met hemdje
 • Zonbescherming: ben je buitensporter? Denk dan ook aan zonnebrandcreme, een zonnebril, hoofdbescherming, een tekenkaart of -tang en bij sporten in de avond misschien aan anti-muggenspray. Zie ook onze blog over deze onderwerpen.

3. Houd jezelf in de gaten

Houd jezelf goed in de gaten tijdens en na het sporten. Bij warm weer kan je lijf anders reageren dan je gewend bent. Als je gaat sporten, stijgt je lichaamstemperatuur en bij warm weer mogelijk nog meer dan normaal. Dus check jezelf en je medesporters:
 • Tijdens het sporten: hoe voel je je? Als je klachten van oververhitting ervaart: stoppen en jezelf koelen!.
 • Na afloop: dit is vast niet de enige keer dat het warm is, dus het kan handig zijn om te weten hoe jouw lijf reageert op sporten bij warm weer. Dat kan je helpen je nog beter voor te bereiden op de volgende keer. Tip: leg je ervaring vast, bijvoorbeeld in een journal of -voor de hardlopers onder ons- in een diagnosetool voor hardlopers

Twee nabrander-tips:

 • Handel naar je voorbereiding! Misschien gaat het sporten zo makkelijk dat je denkt dat je toch een tandje sneller/zwaarder/verder kunt gaan dan je je had voorgenomen. Trap er niet in, doe het niet, dit is niet het moment.
 • Leer van je ervaring: bedenk na afloop van je training hoe je een volgende keer nog slimmer te kunnen sporten bij warm weer.

Wil je de tips in gratis een downloadbare poster hebben? Klik dan hier.

Of je nu besluit het heel rustig aan te doen en lekker in je hangmat in de tuin gaat liggen, of dat je toch gaat sporten: we wensen je heel veel plezier!


Older Post Newer Post