Blijf bewegen en sporten tijdens je vakantie!

tips vakantie

Misschien ga je naar het buitenland, misschien blijf je thuis. Misschien houd je geen echte vakantie, maar geniet je wel tussendoor van de zomer. Hoe ga je daarmee om en wat betekent dit voor sporten en bewegen?

Allereerst: waarom vakantie zo belangrijk is

Er zijn verschillende redenen waarom vakantie zo belangrijk is voor een mens. Om te beginnen natuurlijk omdat vakantie je helpt om tot RUST te komen. Voor sommige mensen is het nodig om het lichaam even rust te gunnen na een periode van lichamelijk intensief werk. Anderen hebben vooral even mentale rust nodig en weer anderen hebben behoefte aan beide. Soms heb je het niet eens door, maar kom je er pas achter als je rust neemt, dat dit was wat je nodig had. 

Vakantie helpt je ook om uit je ROUTINE te komen. Dit biedt gelegenheid om te REFLECTEREN op hoe het met je gaat en waar je staat. Om nieuwe dingen te ontdekken en je creativiteit te voeden. 

Een ander aspect van vakantie is dat het kan bijdragen aan VERBINDING. Verbinding met jezelf, met je partner, je kinderen, of de familieleden en vrienden met wie je samen vakantie viert. Tijdens een gezamenlijke vakantie maak je gezamenlijke herinneringen en onderneem je samen activiteiten, die weer zorgen voor verbinding. 

Bewegen kan ook met rust, verbreken van routine en bouwen van verbinding

Hoewel het niet perse hoeft (je moet sowieso niets wat ons betreft), kunnen we ons voorstellen dat je bewegen gewoon fijn vindt en/of dat je je conditie ook in deze vakantieperiode op peil wilt houden. Misschien heb je dan iets aan deze tips:

  • Onderneem samen micro-avonturen. Ga schatzoeken met geo-caching, maak een avontuurlijke wandeling in een omgeving waar je nog niet eerder bent geweest, ga eens wild zwemmen in een meertje (let op blauwalg!) in plaats van in een zwembad. Of ga ergens fietsen waar je nog nooit bent geweest. Proviand, water, zonnebril, mobiel en anti-zonnebrand en muggenspul mee en gaan!
  • Pak samen rust door bijvoorbeeld iedere dag te starten met een korte verkwikkende yogaserie, of juist te eindigen met yoga nidra om heerlijk te slapen. En blijf je thuis, doe je yoga dan eens in de tuin, of volg een buitenles bij jou in de buurt. Hier vind je nog wat meer suggesties.
  • Ga samen op een rustig tempo hardlopen of wandelen en combineer dat met een rondje ploggen. Bescherm jezelf en de anderen wel goed tegen de zon en warmte, zie ook dit artikel voor tips. Stippel een route uit langs leuke stopplaatsen, of verstop alvast van tevoren kleine (niet-bederfelijke) verrassingen langs de route. En als je van tevoren mooie medailles koopt of maakt, kun je de meesporters ook nog een passende beloning geven die meteen een mooi vakantiesouvenir is!
  • Loop op slippers of blote voeten. Je traint andere spieren als je op andere schoenen loopt. Natuurlijk moeten je voeten beschermd zijn, maar het kan verfrissend zijn om een blotevoetenpad uit te proberen.
  • Andere dingen die je kunt doen om je routine te onderbreken: loop of fiets een ander rondje dan je gewend bent te doen. Verander het tijdstip waarop je sport. Of verander je sport: ga een keertje fietsen in plaats van hardlopen, stap op een supboard, ga windsurfen, boulderen, of probeer het zwemmen uit. Je spreekt gelijk andere spieren aan, waarmee je je lijf weer even wakker schudt. En misschien ontdek je een leuke nieuwe activiteit!

Het hoeft niet, rust is ook belangrijk!

Het allerbelangrijkste om te onthouden is: het hoeft niet. Rust is ook belangrijk, zoals iedere topsporter je kan vertellen. Je conditie is niet meteen helemaal weg na een weekje of twee rustig aan doen. En kom je na de vakantie weer moeilijk op gang qua bewegen? Misschien heb je dan iets aan deze tips.

Veel plezier gewenst en geniet van de zomerperiode!

Liefs,

Mara & Wendy


Older Post