Duurzaamheid en sportkleding: hoe zit het en wat doen wij?

duurzaam duurzaamheid groen milieu sustainable

beeld: Elena Koval via Pexels

 

Dinsdag 1 september 2020 is het Duurzame Dinsdag. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij duurzaamheid en hoe wij daarmee om gaan. Wij hechten aan duurzaamheid in ons dagelijks leven en ons werk. Tegelijkertijd is veel sportkleding van polyester gemaakt, wat niet per definitie duurzaam is. Hoe kunnen we dan toch zo duurzaam mogelijk werken? In onze optiek is het belangrijk om naar een aantal aspecten te kijken als je nadenkt over de duurzaamheid van je sportkleding.

 1. Ga je het echt gebruiken
 2. Gebruikte grondstoffen
 3. Kwaliteit van de kleding
 4. Gebruik en onderhoud 
 5. Afscheid 

1, Ga je het echt gebruiken

beeld: Cottonbro via Pexels

Het is heel simpel: de meest duurzame optie is om zo min mogelijk te kopen. Dat geldt voor kleding, maar ook voor alle andere gebruiksvoorwerpen. We snappen ook wel dat 'heb je het nodig?' niet altijd de fijne vraag is om jezelf te stellen 😉. Een alternatieve vraag kan zijn 'ga je het echt gebruiken?'. Soms kun je beter eerlijk naar jezelf zijn en 'nee' als antwoord geven, want dat is beter voor je portemonnee en het milieu. Als het antwoord 'ja' is en je aan duurzame keuzes hecht, loont het de moeite om stil te staan bij de volgende punten.

2. Gebruikte grondstoffen

Voor sportkleding wordt vaak gebruik gemaakt van synthetische materialen zoals polyester vanwege de eigenschappen van het materiaal: zo is het elastisch, houdt het minder vocht vast dan veel natuurlijke materialen, droogt het daardoor sneller en is het kleurecht. Er kleven ook nadelen aan deze materialen: ze zijn in basis plastic, wat betekent dat er veel bewerking van de grondstoffen nodig is en dat er dus veel energie, water en chemicaliën worden gebruikt om tot stof te komen. Vroeger was het ook zo dat synthetische materialen minder goed 'ademden' dan natuurlijke materialen, maar veel van de huidige synthetische materialen presteren op dit gebied juist erg goed.

Veel mensen denken dat natuurlijke stoffen zoals katoen, per definitie beter (of minder slecht) voor het milieu zijn dan synthetische materialen. Jammer genoeg zijn voor veel natuurlijke stoffen ook veel bewerkingen nodig om ze tot stof te kunnen bewerken. En kunnen gerecyclede synthetische materialen dus soms juist een minder zware milieubelasting hebben dan sommige natuurlijke materialen (zie ook dit overzicht van Natuur & Milieu). Dit is de reden dat wij voor vrijwel al onze shirts (uitgezonderd shirt Basic, dat van restmateriaal is gemaakt) gerecycled polyester gebruiken, oftewel stof gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? National Geographic heeft hierover een mooi filmpje gemaakt dat je hieronder ziet. De tekst gaat verder onder de video.

Voor onze broeken maken we gebruik van bamboepolyester. De bamboe die hiervoor wordt gebruikt, wordt tot poeder gemaakt door middel van pyrolyse (verhitting bij hoge temperaturen). Dit proces is veel minder milieubelastend dan het gebruik van chemicaliën voor de bewerking van bamboe. Vervolgens wordt het bamboepoeder gemengd met polyester om tot vezels voor stof te komen.

Ook bij verven of bedrukken van stoffen kan de milieu impact hoog zijn. Het verven van de stoffen die wij gebruiken, gebeurt in ververijen die zo min mogelijk water en chemicaliën gebruiken. Bij het bedrukken van onze stoffen komt geen afvalwater vrij, dus ook dit proces heeft een zo laag mogelijke milieubelasting.

3. Kwaliteit van de kleding

Hoe langer je kleding meegaat, hoe beter dit is voor het milieu. Dat begint er natuurlijk mee dat je een goede kwaliteit stof gebruikt. Wij werken met stoffen van leveranciers die zelf ook veel waarde hechten aan duurzaamheid en kwaliteit van materialen en die altijd bezig zijn met verdere innovaties op dat gebied. We kopen vaak iets zwaardere materialen in, zodat de stof minder snel slijtage vertoont. Ook hechten we aan het gebruik van gladde materialen, omdat deze voor zover op dit moment bekend, minder microplastics afscheiden dan ruwere materialen. Bovendien testen we de materialen zelf uitgebreid uit voordat we ze verkopen.

4. Gebruik en onderhoud

Leveranciers, onder wie wijzelf, kunnen er natuurlijk voor zorgen dat we de kleding die je bij ons koopt, zo duurzaam mogelijk maken. Maar zodra de kleding in jouw handen komt, bepaal jij voor een belangrijk deel hoe duurzaam deze is en blijft. Daarbij kun je denken aan:

 • Gebruik de kleding voor het doel waarvoor je deze hebt gekocht. Bijvoorbeeld: voor sommige sporten is het handiger om versterkte delen op je kleding te hebben. Gebruik je kleding zonder deze versterking, dan heb je kans dat deze eerder slijt.
 • Trek geen draden los. Als je ergens een draadje los ziet hangen, kijk dan eerst of dit bij een naad is, of niet. Is het bij een naad, trek er dan niet aan, maar knip het af. Als je eraan trekt, heb je kans dat je de hele naad los trekt en als je het draadje eraf knipt, blijft de schade beperkt. Zie je een draadje los midden in het kledingstuk, kijk dan of je dit naar binnen kunt trekken en of je met een klein steekje het resterende gaatje kunt repareren. Veel sportkleding is gemaakt van gebreide stoffen en als je aan het draadje gaat trekken, trek je een 'ladder' in je stof (net zoals bij een panty). Als je het draadje naar binnen werkt met een naald en je naait het gaatje dicht, is er vaak niets aan de hand.
 • Was je kleding wanneer nodig. Natuurlijk wil je geen luchtjes in je sportkleding en wil je dat je kleding blijft doen waarvoor het bedoeld is. Maar laten we eerlijk zijn: een broek hoef je niet altijd na een keer dragen te wassen. Soms kan uitspoelen of alleen goed drogen aan de lucht ook prima zijn. Minder vaak wassen, betekent minder snel slijtage.
 • Let op de wasinstructies. Veel sportkleding bevat elastaan, dat elasticiteit verliest als je op te hoge temperaturen wast, teveel wasmiddel toevoegt, wasverzachter gebruikt, of je kleding in de droger stopt, of strijkt. Niet doen dus! Bovendien is het niet nodig, omdat sportkleding op lage temperaturen ook schoon wordt en het vaak van sneldrogend en (bijna) niet-kreukend materiaal is gemaakt.
 • Sluit ritsen en knopen voordat je gaat wassen. Als ritsen en knopen open zijn, kan dit je sport- en andere kleding beschadigen. Dit geldt ook voor de andere kledingstukken die je met je sportkleding mee wast.
 • Gebruik eventueel een waszak. Kleding gemaakt van synthetische vezels veroorzaakt microplastics (let op: hoe gladder het stofoppervlak en hoe beter de stofkwaliteit, hoe minder vezels er los komen!). Die microplastics komen los bij het schuren van kleding. Er wordt volop gewerkt aan wasmachinefilters die deze microplastics kunnen afvangen, maar zolang dat niet het geval is, gebruiken wij een waszak. Een waszak vermindert het schuren en de waszak die wij gebruiken, de Guppyfriend, is gemaakt van materiaal dat 99% van de microvezels afvangt. 
 • Luchtjes? Geef niet te snel op. Soms is je kleding nog helemaal prima, maar zit er een luchtje aan. Misschien is je eerste neiging om het (meestal) shirt dan direct weg te gooien. Als dat zo is, geef niet te snel op! Voordat je de kleding gaat wassen, kun je deze 15-30 minuten in koud water met een half kopje (schoonmaak)azijn weken. En als de luchtjes heel hardnekkig zijn, kun je de kleding in een plastic zak 24 uur in de vriezer leggen. Dit zou de bacteriën moeten doden die de zweetlucht veroorzaken.

5. Afscheid

Er komt altijd een moment waarop je afscheid van je sportkleding neemt. Misschien is je kleding nog goed, maar gebruik jij deze zelf niet meer doordat je een andere sport bent gaan beoefenen, van maat bent veranderd, of toch een ander favoriet shirt hebt ontdekt. In dat geval kun je de kleding natuurlijk een tweede leven geven via bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted, vrienden of teamgenoten, et cetera. Is de kleding echt 'op', gooi deze dan niet zomaar in de grijze bak of container, maar breng de kleding naar een recyclebak. Ja, ook als je kledingstuk een gatenkaas is geworden, of vlekken vertoont. Want veel kleding kan gerecycled worden. Meer weten? De Vereniging Herwinning Textiel geeft meer informatie over kledingrecycling in Nederland.

Dank je wel voor je aandacht! Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, laat het ons dan vooral weten, vinden we leuk 😊. Als je nou net als wij ook geïnteresseerd bent in duurzame kleding en accessoires in het algemeen, neem dan vooral eens een kijkje bij het platform Project Cece, waarbij wij ook zijn aangesloten.

Liefs,

Mara & Wendy

 


Older Post Newer Post