5 tips om vol te houden bij motivatiedips

motivatie motivatiedips poster Tips volhouden

Je bent bij de start van het nieuwe jaar, of tijdens de lockdown, of op een ander moment vol goede moed begonnen met (meer) bewegen. En nu merk je dat die nieuwe hardloopschoenen staan te verstoffen in een hoekje waar ze je niet zo vaak aanstaren. Of dat je die leuke yoga outfit vooral draagt tijdens een avondje Netflixen. Kortom, je vindt het moeilijk om vol te houden. Dat snappen we. Been there, done that! Wij hebben onze tips voor je op een rij gezet. Maar eerst:

0. GEWOON OPNIEUW BEGINNEN

Als je helemaal bent gestopt, kun je gewoon opnieuw beginnen. Denk daarbij ook aan de 7 tips om te (her)starten met sporten. Download ze, print ze en hang ze op je badkamerspiegel, de binnenkant van je wc-deur, de koelkast of waar je maar veel kijkt. Echt. Het helpt.
Als je nog niet helemaal bent gestopt: good for you! Toch betekent het feit dat je dit leest, dat je waarschijnlijk wat motivatie kunt gebruiken. Ok, daar gaan we. Dingen die heel goed schijnen te helpen bij het volhouden, zijn de volgende dingen:

1. HOUD JE DOEL VOOR OGEN

Bewegen op zich was vast niet je doel, bewegen is meestal een middel. Misschien wilde je afvallen, of meer rust in je hoofd krijgen, je conditie of je algehele gezondheid verbeteren. En weet je het echt niet meer, bedenk dan dat 3 uur per week matig intensief of 3x per week 30-60 minuten intensiever bewegen leidt tot een heleboel dingen die je sowieso wilt bereiken. Want:

  • Bewegen verkleint de kans op depressies.
  • Sporten maakt je gelukkiger.
  • Van bewegen krijg je een beter geheugen en denkvermogen. Met name bij beweging op een lage intensiteit zoals wandelen of ontspannen hardlopen, wordt BDNF (brain derived neurotrophic factor) eiwit aangemaakt, waardoor je neuronen sterker verbonden worden. Dit werkt nog beter als je bewegen combineert met nadenken. Dus gamen tijdens het fietsen op de hometrainer, geocachen tijdens het wandelen, denkoefeningen tijdens het hardlopen! Door te bewegen krijg je een groter uithoudingsvermogen.
  • Hardlopen verkleint de kans op hart- en vaatziekten en kanker.

2. BEREID JE VOOR

Het is makkelijker om te bewegen als je voorbereid bent. Pak bijvoorbeeld ’s avonds je sporttas in voor de volgende morgen. Nog beter: leg je sportkleding klaar en trek deze in de ochtend direct aan, zodat je kunt gaan sporten voordat je andere dingen gaat doen. Zorg dat je fruit, een shake, boterham of energiereep bij je hebt, zodat het makkelijk is om te gaan lunchwandelen. Koop een geschikte rugtas, zodat je makkelijker de (ov-)fiets kunt pakken, of een stuk kunt wandelen naar of van je werk. Als je je voorbereidt, is de kans groter dat je gaat.

3. DOE HET IN DE MORGEN

We snappen best dat als je een hele dag hebt gewerkt, je snel naar huis wilt om te eten, te studeren, of je partner en kinderen te zien. En met een volle maag ga je natuurlijk niet sporten... Oh ja, die nieuwe Netflix serie is natuurlijk ook leuk om samen te kijken. Maar eerst de kinderen helpen met hun huiswerk, of zelf huiswerk maken. En die stukken lezen of schrijven voor de vergadering morgenochtend... Dat schiet dus niet op! Ga gewoon lekker in de ochtend bewegen, dan heb je daar de hele dag plezier van. Sta een half uurtje eerder op om een thuistraining te doen, een rondje te gaan hardlopen, langs de sportschool te gaan, of iets anders. Je voelt je de hele dag goed en terecht, want dat heb jij toch mooi maar even gedaan!

4. PLAN JE ACTIVITEIT

Schrijf in je dagplanner, agenda, of zet in je telefoon dat je gaat bewegen, hoe lang en wanneer. Doe dat minimaal 3x per week minimaal 30 minuten. Het liefst koppel je er een trigger aan, een mentaal geheugensteuntje. Als jij wakker wordt en je ziet je sporttas ingepakt staan, weet je dat het tijd is om te sporten en doe je dat sneller dan wanneer die sporttas er niet staat.

5. VIER JE SUCCES!

Trakteer jezelf bij het bereiken van (een deel van) je doel, of na afloop van de maand, of op een iets onverwachter moment. Bijvoorbeeld als je voor het eerst hebt gefietst naar je werk zonder 3 minuten later nog volledig buiten adem te zijn. Jeej! Ga met je vriend(in) iets drinken in de stad, koop dat leuke yogashirt of die niet-afzakkende sportbroek (hebben we!). Verzin iets waar je blij van wordt en dat direct een positieve trigger geeft om door te blijven gaan. Want daar gaat het tenslotte om!

We wensen je heel veel succes en vooral veel plezier toe met bewegen!

Mocht je deze tips handig vinden, dan hebben we goed nieuws 😄: we hebben ze samengevat op een poster die je hier GRATIS kunt downloaden. En mocht je meer tips zoeken, kijk dan ook vooral eens naar onze andere posters met tips, ons e-book en de onderhoudstips. Allemaal GRATIS en voor niks.


Older Post Newer Post