Weer aan de slag met deze 9 tips!

De eerste schoolvakanties zijn afgelopen en dat betekent meestal ook dat het 'gewone' leven weer begint. We weten niet hoe het met jou zit, maar bij ons verliep het sporten rommelig in de afgelopen maanden. We moesten wennen aan een ander ritme, het warmere weer, lessen bij de sportschool en yoga vonden op andere momenten plaats en dat waren allemaal excuses om net iets minder intensief te sporten 😉. Als je nou net als wij (weer) aan de bak wilt op sportgebied, hebben we tips voor je. Kunnen we samen weer in een goede regelmaat komen! Deal?!

We noemen ze eerst kort, daarna gaan we uitgebreider op iedere tip in. Here we go:

 1. Zoek uit wat bij je past
 2. Start in stapjes
 3. Investeer in je outfit
 4. Regel een trainingsmaatje
 5. Zorg voor afwisseling
 6. Plan sporten in
 7. Maak bewegen een routine
 8. Houd je doel voor ogen
 9. Vier je succes!

Tip 1. Zoek uit wat bij je past.

Keuzes, keuzes, keuzes! Er is op sportgebied van alles mogelijk, maar (her)starten met sporten is het makkelijkst als je iets vindt dat goed bij je past, bij je persoonlijkheid, capaciteiten, financiën, schema en doel. Concreter:

 • Persoonlijkheid: als jij energie krijgt van mensen om je heen is het voor jou waarschijnlijk makkelijker jezelf te motiveren voor een teamsport dan voor rondjes hardlopen in je eentje. Geeft het je onrust om binnen te sporten in verband met zorgen over covid 19? Dan ga je waarschijnlijk liever voor een buitensport of een online les thuis dan voor de sportschool of yogazaal.
 • Capaciteiten: de ene persoon heeft van nature meer snelheid en balgevoel, en de ander misschien meer kracht of lenigheid. Als je jezelf gemotiveerd wilt houden, helpt het waarschijnlijk als je iets kiest dat bij je capaciteiten past, omdat je dan sneller vooruitgang ziet en voelt.
 • Financiën: de kosten van sportuitrusting en tarieven van een app, online lessen, vereniging/buurthuis of sportschool zijn nogal uiteenlopend.
 • Schema: kun je direct na je werk een uurtje de sportschool induiken om de werkstress eruit te sporten en mentaal uitgerust thuis te komen? Is het voor jou handiger om tijdens schooltijd een lange yogales te volgen?
 • Doel: misschien ben je er tijdens je vakantie achter gekomen dat je iets aan je uithoudingsvermogen, coördinatie of juist je kracht of flexibiliteit wilt doen. Verschillende sporten helpen bij het realiseren van verschillende doelen.

Vind je het lastig om in te schatten wat bij je zou passen, vraag het eens aan je vrienden en familieleden. Zij kennen je goed en zij hebben misschien slimme tips. En in alle gevallen is het handig om bijvoorbeeld een proefles te volgen. Veel fitnesscentra, hardloopclubs, yogascholen en sportverenigingen bieden de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. 

Tip 2: Start in stapjes

Je hebt een paar weken of langer niet of heel anders gesport. Bovendien heb je misschien wat meer last van stress of stijfheid in je spieren door de vele dingen die anders dan anders zijn dit jaar. Dit maakt dat je waarschijnlijk wat blessuregevoelige bent dan normaal het geval is. Het kan dus heel handig zijn om niet meteen te hard van stapel te lopen, maar in stapjes te starten om blessures te voorkomen (geloof ons, wij spreken uit ervaring...).

Als je start in een sportschool, laat dan een goed schema opstellen dat past bij jouw capaciteiten. Ga je hardlopen, sluit je dan bijvoorbeeld aan bij een lokale hardloopvereniging om te voorkomen dat je te veel en te snel van stapel loopt. Start je met yoga, neem dan een paar lessen bij een yogaschool, boek een eenmalige privéles of oefen voor de spiegel, zodat je leert om de houdingen op de juiste manier uit te voeren. Starten met sporten is leuker en fijner als je geen blessures oploopt en progressie ziet!

Tip 3: Investeer in je benodigdheden

Deze opmerking is een open deur natuurlijk, aangezien wij sportkleding aanbieden 😉. Maar serieus: bij hardlopen kunnen goede schoenen helpen om blessures te voorkomen. Bij wandelen zijn wandelsokken belangrijk om blaren te voorkomen. Sporten in een katoenen shirt dat de warmte niet goed helpt afvoeren, kan irritant zijn. En ook bijpassende accessoires zoals een goede rugzak, sporthanddoek, eigen yogamat of bidon zijn belangrijk. Weet je niet wat een handige outfit is, of welke accessoires echt belangrijk zijn? Informeer ernaar bij de sport- of yogaschool, hardloopclub, vrienden, of kijk online. 

🎁Tip: in de hele maand augustus krijg je zolang de voorraad strekt hemd Sunny van ons CADEAU bij je bestelling van € 47,95 of meer! 🎁 Meer informatie vind je hier.

Tip 4: Regel een trainingsmaatje

Samen sporten motiveert en maakt dat de verleiding om af te zeggen minder groot is. Dus plan een coronaproof wandel- of sportdate met vrienden, in plaats van een koffierondje. Of sluit je aan bij een yoga- of hardloopklas. Vind je dat lastig? Ben je hardloper, dan kun je een app downloaden zoals Evy en je door de app en community laten motiveren, of bij bijvoorbeeld Ikbeginvandaag informeren naar online startersgroepen. Wil of kun je niet samen sporten en vind je het wel leuk om een stok achter de deur te hebben? Je kunt natuurlijk via een slim horloge of een app een competitie met vrienden en familieleden opzetten! Wie loopt het eerste 5 dagen achter elkaar 10.000 stappen per dag, of wie heeft deze week de meeste kilometers op de crosstrainer gemaakt?

Tip 5: Zorg voor afwisseling

Voorkom verveling en overbelasting van specifieke spiergroepen door afwisseling te zoeken. In de sportschool doe je dat vaak al door verschillende spiergroepen te trainen. Maar ook als je gaat hardlopen of wandelen, kun je dit prima afwisselen met bijvoorbeeld yoga. 

Tip 6: Plan sporten in

Als je eruit bent welke sporten bij je passen en je hebt een trainingsmaatje gevonden, plan dan gelijk voor de komende tijd het sporten in. Als iets in je agenda staat, is de verleiding waarschijnlijk minder groot om de afspraak met jezelf en/of je trainingsmaatje af te zeggen. Misschien verplaats je hem zo nu en dan, maar dat is beter dan niets inplannen en op het laatste moment geen tijd of motivatie te vinden… Tip: inplannen is een stuk sneller gedaan in een leuke planner, bijvoorbeeld van onze collega's van PaperTime of Journal'nStuff.

Tip 7: Maak bewegen een routine

We schreven het hierboven al: plan sporten in, dat vergroot de kans op regelmaat en als je iets langere tijd regelmatig doet, is de kans groot dat dit een routine wordt. Volgens ons helpt het ook als je in zijn algemeenheid meer beweegt. En dat kan makkelijker zijn dan je denkt! Hier download je onze 10 tips om (bijna) ongemerkt meer te bewegen.

Tip 8: Houd je doel voor ogen

Soms loopt het even niet zoals je wilt en dan kan het helpen om je doel voor ogen te houden. Je had bedacht dat je meer uithoudingsvermogen, coördinatie, kracht of flexibiliteit of misschien juist minder centimeters wilde hebben. Deze doelen met je trainingsmaatje en directe omgeving delen, kan helpen om jezelf te blijven motiveren. Zit je toch in een dipje, dan hebben we tips tegen motivatiedips!

Tip 9: Vier je succes!

Vergeet niet om jezelf af en toe een schouderklopje te geven en je successen te vieren! Je stopt tijd en energie in sporten en dat brengt je heel wat, daar mag je ook bij stil staan. Want je doet het toch maar mooi!

Wat je ook gaat doen, wij wensen je heel veel succes en vooral heel veel plezier toe. En vergeet niet: you look Spiffy today!

Liefs,

Mara & Wendy

Foto's via: Kaboompics en George Becker via Pexels, Photography by Ik en PaperTime

PS: mocht je tips 1 tot en met 7 in een handige gratis poster willen downloaden, klik dan hier.


Ouder bericht Nieuwer bericht