Weer in het ritme met deze 9 tips!

Zelf hebben we de afgelopen maanden weer een nieuw ritme gevonden qua sporten. Om tot goede sportkeuzes te komen, hebben onze eerdere tips weer eens afgestoft. Misschien heb jij er ook iets aan, dus here we go:

 1. Kies iets waar je blij van wordt!
 2. Start in stapjes
 3. Investeer in je outfit
 4. Regel een trainingsmaatje
 5. Zorg voor afwisseling
 6. Plan sporten in
 7. Maak bewegen een routine
 8. Houd je doel voor ogen
 9. Vier je succes!

Tip 1. Kies iets waar je blij van wordt!

 

Keuzes, keuzes, keuzes! Er is op sport- en beweeggebied van alles mogelijk, maar (her)starten met sporten is het makkelijkst als je iets vindt waar je blij van wordt. Vind je dat lastig, dan kan het helpen om na te denken over je persoonlijkheid, capaciteiten, financiën, schema en doel. Concreter:

 • Persoonlijkheid: waar krijg jij energie van? Als jij blij wordt van mensen om je heen is het voor jou waarschijnlijk makkelijker jezelf te motiveren voor een teamsport, of samen sporten in de gym dan voor rondjes hardlopen in je eentje. Vind je het (nog) niet fijn om binnen te sporten? Dan ga je waarschijnlijk liever voor een buitensport of een online les thuis dan voor de sportschool of yogazaal.
 • Capaciteiten: waar liggen jouw kwaliteiten? De ene persoon heeft van nature meer snelheid en balgevoel, en de ander misschien meer kracht of lenigheid. Als je jezelf gemotiveerd wilt houden, helpt het om iets te kiezen dat bij je capaciteiten past, omdat je dan sneller vooruitgang ziet en voelt.
 • Financiën: wat kun en wil je betalen? De kosten van sportuitrusting en tarieven van een app, online lessen, vereniging/buurthuis of sportschool zijn nogal uiteenlopend. Sommige sportverenigingen en gyms bieden de mogelijkheid om je abonnement met huisgenoten te delen, andere bieden weer extra veel flexibiliteit, wat handig kan zijn bij wisselende roosters en inkomsten.
 • Schema: hoe past bewegen makkelijk in jouw schema? Kun je direct na je werk een uurtje de sportschool induiken om de werkstress eruit te sporten en mentaal uitgerust thuis te komen? Is het voor jou handiger om tijdens schooltijd van je kinderen een lange yogales te volgen?
 • Doel: waar doe je het voor? Misschien ben je er tijdens de zomerperiode achter gekomen dat je iets aan je uithoudingsvermogen, coördinatie of juist je kracht of flexibiliteit wilt doen. Verschillende vormen van bewegen helpen bij het realiseren van verschillende doelen. Het kan ook zijn dat je jezelf deelname aan een sportevenement tot doel hebt gesteld, nu deze weer mogelijk zijn. Dan kan het handig zijn om je (tijdelijk) aan te sluiten bij een speciale trainingsgroep.

Vind je het lastig om in te schatten wat bij je zou passen, vraag het dan eens aan je vrienden en familieleden. Zij kennen je goed en zij hebben misschien slimme tips. En in alle gevallen is het handig om bijvoorbeeld een proefles te volgen. Veel fitnesscentra, hardloopclubs, yogascholen en sportverenigingen bieden de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. 

Tip 2: Start in stapjes

Je hebt een paar weken of langer niet of heel anders gesport. Bovendien heb je misschien wat meer last van stress of stijfheid in je spieren. Dit maakt dat je waarschijnlijk wat blessuregevoelige bent dan normaal het geval is. Het kan dus heel handig zijn om niet meteen te hard van stapel te lopen, maar in stapjes te starten om blessures te voorkomen (geloof ons, wij spreken uit ervaring...).

Als je start in een sportschool, laat dan een goed schema opstellen dat past bij jouw capaciteiten. Ga je hardlopen, sluit je dan bijvoorbeeld aan bij een lokale hardloopvereniging om te voorkomen dat je te veel en te snel van stapel loopt. Start je met yoga, neem dan een paar lessen bij een yogaschool, boek een eenmalige privéles of oefen voor de spiegel, zodat je leert om de houdingen op de juiste manier uit te voeren. Starten met sporten is leuker en fijner als je geen blessures oploopt en progressie ziet!

Tip 3: Investeer in je benodigdheden

Deze opmerking is een open deur natuurlijk, aangezien wij sportkleding aanbieden 😉. Maar serieus: bij hardlopen kunnen goede schoenen helpen om blessures te voorkomen. Bij wandelen zijn wandelsokken belangrijk om blaren te voorkomen. Sporten in een katoenen shirt dat de warmte niet goed helpt afvoeren, kan irritant zijn. En ook bijpassende accessoires zoals een goede rugzak, sporthanddoek, eigen yogamat of bidon zijn belangrijk. Weet je niet wat een handige outfit is, of welke accessoires echt belangrijk zijn? Informeer ernaar bij de sport- of yogaschool, hardloopclub, vrienden, of kijk online. 

Tip 4: Regel een trainingsmaatje

Samen sporten motiveert en maakt dat de verleiding om af te zeggen minder groot is. Dus plan een wandel- of sportdate met vrienden, in plaats van een koffierondje. Of sluit je aan bij een yoga- of hardloopklas. Vind je dat lastig? Ben je hardloper, dan kun je een app downloaden zoals Evy en je door de app en community laten motiveren, of bij bijvoorbeeld Ikbeginvandaag informeren naar online hardloopgroepen. Wil of kun je niet samen sporten en vind je het wel leuk om een stok achter de deur te hebben? Je kunt natuurlijk via een slim horloge of een app een competitie met vrienden en familieleden opzetten! Wie loopt het eerste 5 dagen achter elkaar 10.000 stappen per dag, of wie heeft deze week de meeste kilometers op de crosstrainer gemaakt?

Tip 5: Zorg voor afwisseling

Voorkom verveling en overbelasting van specifieke spiergroepen door afwisseling te zoeken. In de sportschool doe je dat vaak al door verschillende spiergroepen te trainen. Maar ook als je gaat hardlopen of wandelen, kun je dit prima afwisselen met bijvoorbeeld yoga. 

Tip 6: Plan sporten in

Als je eruit bent welke sporten bij je passen en je hebt een trainingsmaatje gevonden, plan dan gelijk voor de komende tijd het sporten in. Als iets in je agenda staat, is de verleiding waarschijnlijk minder groot om de afspraak met jezelf en/of je trainingsmaatje af te zeggen. Misschien verplaats je hem zo nu en dan, maar dat is beter dan niets inplannen en op het laatste moment geen tijd of motivatie te vinden… Tip: inplannen is een stuk sneller gedaan in een leuke planner, bijvoorbeeld van onze collega's van PaperTime of Journal'nStuff.

Tip 7: Maak bewegen een routine

We schreven het hierboven al: plan sporten in, dat vergroot de kans op regelmaat en als je iets langere tijd regelmatig doet, is de kans groot dat dit een routine wordt. Volgens ons helpt het ook als je in zijn algemeenheid meer beweegt. En dat kan makkelijker zijn dan je denkt! Hier download je onze 10 tips om (bijna) ongemerkt meer te bewegen.

Tip 8: Houd je doel voor ogen

Soms loopt het even niet zoals je wilt en dan kan het helpen om je doel voor ogen te houden. Je had bedacht dat je meer uithoudingsvermogen, coördinatie, kracht of flexibiliteit of misschien juist minder centimeters wilde hebben. Deze doelen met je trainingsmaatje en directe omgeving delen, kan helpen om jezelf te blijven motiveren. Zit je toch in een dipje, dan hebben we tips tegen motivatiedips!

Tip 9: Vier je succes!

Vergeet niet om jezelf af en toe een schouderklopje te geven en je successen te vieren! Je stopt tijd en energie in sporten en dat brengt je heel wat, daar mag je ook bij stil staan. Want je doet het toch maar mooi!

Wat je ook gaat doen, wij wensen je heel veel succes en vooral heel veel plezier toe. En vergeet niet: you look Spiffy today!

Liefs,

Mara & Wendy

Foto's via: Pexels, Photography by Ik, Marc Moussault en PaperTime

PS: mocht je tips 1 tot en met 7 in een handige gratis poster willen downloaden, klik dan hier.

 


Ouder bericht Nieuwer bericht