Waarom wij blij worden van yoga

Tips Yoga

In 2010 ben ik (Wendy) begonnen met het volgen van yogalessen. Ik had altijd een hoofd vol gedachten en ik was continu moe. Daar was ik helemaal klaar mee, dus ik besloot mijn baan op te zeggen, een sabbatical te nemen en me eens aan yoga te wagen. Die moeheid bleek Pfeiffer te zijn geweest en de opgezegde baan werd al heel snel ingeruild voor een eigen bedrijf. Wat bleef, was de liefde voor yoga. Initieel critical alignment yoga, later ook yin yoga en soms ook allerlei andere soorten yoga tijdens pop-up en buiten-evenementen. Yoga helpt mij om mijn spieren soepel te houden als die door hardlopen (volgens Runner’s world helpt yoga zelfs om een betere loper te worden!), fitness of lang zitten stijf dreigen te worden. En het helpt me even met niets anders bezig te zijn, dus wat rust in mijn hoofd te houden. Mara is vorig jaar begonnen (en door de zwangerschap en operaties tijdelijk gestopt) met yin yoga om soepel te blijven.

Hoewel alle fantastische plaatjes op social media misschien anders doen vermoeden, hoef je niet lenig te zijn of een gestroomlijnd lijf te hebben voor yoga. Ook hoef je niet op een mat te gaan liggen, of er uren de tijd voor te nemen. Het mag en kan allemaal wel, maar het hoeft niet, want er is voor iedereen wat wils. En mocht je nou denken: pffff wat ingewikkeld! Dat valt best mee, want een aantal yogahoudingen ken je al en pas je waarschijnlijk ongemerkt al toe, zoals de savasana 😉, kijk hier maar eens.

Ben je een hardloper, dan vind je hier een korte video die laat zien hoe je yoga kunt gebruiken als warming up. Heb je nou na het sporten of een lange dag staan last van zware benen, dan is de halve of gebroken kaars een fijne en makkelijke yogahouding. Je ligt dan met je rug op de grond of op een mat en met je benen omhoog tegen de muur of een gesloten deur (let in dat laatste geval op dat er de komende minuten niemand doorheen komt!). Hier zie je heel goed hoe je deze oefening opbouwt. Als je een dag juist minder actief bent en veel zit, kun je bijvoorbeeld ook tussendoor aan stoelyoga doen. Wij volgen lessen yin yoga bij Josette van Bewussst en zij schreef een blog waarin oefeningen worden uitgelegd. Overigens heeft ze ook een youtube kanaal waarop ze een aantal yin-oefeningen uitlegt. Echte aanraders! Last but not least: als je een slechte slaper bent, kan nidra yoga het proberen waard zijn. Of de bedtime routine van Tara Stiles, die je hier gratis kunt volgen.

Er is online ontzettend veel materiaal te vinden. Veel yogascholen bieden ook de mogelijkheid om een gratis les te volgen. Wat ik ontzettend leuk vind, zeker in de lente of zomer, is een buitenles volgen. Op de website van Buiten-yoga vind je een overzicht van outdoor yogalessen in heel Nederland. Namaste! 🙏 (een groet die yogi’s vaak aan het einde van de les brengen en die staat voor ‘de ziel in mij, groet de ziel in jou’)


Ouder bericht Nieuwer bericht