Snotterig: wel of niet sporten?

corona covid-19 griep herstel snotterig sporten verkoudheid

In deze tijd lopen heel wat mensen te snotteren. Hooikoorts, verkoudheid, covid-19 (coronavirus), het hangt allemaal in de lucht. Misschien vraag je je af hoe het zit met sporten als je snotterig bent; is dit dan wel of niet goed om te doen? We zijn informatie hierover gaan opzoeken en dit is wat we vonden.

Goed nieuws: regelmatig sporten leidt tot een betere conditie, minder stress, meer slaap en daarmee tot meer weerstand. Dingen die altijd belangrijk zijn, maar in deze tijd nog meer dan anders. Meer weerstand betekent een kleinere kans op verkoudheid. Ook zijn er aanwijzingen dat fitte mensen minder snel covid-19 krijgen en dat als ze het krijgen, het verloop van de ziekte minder ernstig is. Dit betekent niet dat je niet ziek kunt worden als je fit bent; sporten biedt natuurlijk geen garantie op niet ziek worden, maar het biedt wel een positieve bijdrage aan je weerstand. Bovendien helpt sporten je niet alleen fysiek, maar ook mentaal in balans te blijven. Het helpt je om je zinnen te verzetten, om verkrampte spieren ontspanning te geven, om malende gedachten tot rust te brengen en om letterlijk even afstand te nemen van je (thuis)werk of studie.

Regelmatig is iets anders dan overmatig: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig sport, maar niet overmatig. Te veel sporten onttrekt namelijk veel energie aan je lijf, waardoor je weerstand juist minder groot wordt. Dat is nooit een goed idee en zeker nu niet. Doe dus geen te grote inspanningen op het gebied van sporten. Sportzorg geeft aan dat inspanningen waarvan je twee dagen of langer moet herstellen, juist vermeden moeten worden. Dit zijn inspanningen op wedstrijdsnelheid of die langer dan drie uur duren.

Ik ben snotterig, wat nu? Allereerst is het belangrijk om te kijken of je klachten misschien op covid-19 duiden. Is dit het geval of twijfel je, laat je dan alsjeblieft testen! Je wilt immers niet tijdens het eventuele sporten iemand anders besmetten. Ben je besmet, blijf dan binnen en beweeg eventueel binnen, op je balkon, of in je tuin. Ben je niet besmet, dan kun je buiten bewegen. Let op: denk in alle gevallen goed na over of sporten wel of niet verstandig is om te doen in jouw situatie.

Hoe weet ik of sporten wel of niet verstandig is? Doe de nekcheck: heb je alleen symptomen boven de nek, zoals een loopneus of een verstopte neus, niezen, hoofdpijn of lichte oorpijn, dan kan een korte en rustige training een goed idee zijn. Denk aan een training waarvan je binnen een dag hersteld bent. Kan he, het hoeft niet, kijk vooral waar jij zelf behoefte aan hebt en houd je in! Heb je ook last van klachten aan je nek of onder je nek, zoals hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, koorts of spierpijn? Ga dan vooral niet sporten, dat kan tot ergere klachten leiden!

Rust is belangrijk! Iedere sporter weet dat rust belangrijk is. Dus als jij echt het idee hebt dat jouw lijf aan rust toe is, nekcheck of geen nekcheck, dan is het aan rust toe. Heb je koorts gehad, dan is het allereerst belangrijk om te wachten totdat de koorts echt helemaal over is. Vervolgens wacht je minimaal net zo lang met sporten als dat je ziek bent geweest. Dus ben je 5 dagen ziek geweest, dan wacht je daarna minimaal 5 dagen voordat je gaat sporten (let op: rustig bewegen zoals wandelen kan wel). Ja, ook als je je weer prima voelt na 2 dagen wacht je toch met sporten. Heb je covid-19 gehad, dan is het extra belangrijk om goed te overleggen met je huisarts, de GGD of een fysiotherapeut voordat je weer gaat sporten. Ook als je geen koorts hebt gehad, is het belangrijk om een paar dagen rustig aan te doen, zeker als je bijvoorbeeld astma hebt en je luchtwegen sowieso snel geprikkeld zijn.

Herstel: als je flinke griep, een infectie of covid-19 hebt gehad, kun je merken dat je uithoudingsvermogen en spierkracht minder goed zijn dan voordat je ziek werd. Dit kan ook het geval zijn als je niet heel erg of heel lang ziek bent geweest (Wendy spreekt uit ervaring). Ga in zo’n situatie niet meteen weer volle bak aan de gang! Doe het voorzichtig aan, maak gebruik van herstel- en opbouwschema's en ga bijvoorbeeld iedere dag een stukje wandelen, doe ademhalingsoefeningen en bouw voorzichtig spierkracht op. In dit filmpje van het Erasmus MC wordt ingegaan op herstel na covid-19 en worden ook oefeningen gegeven die kunnen helpen bij herstel. 

Liefs,

Mara & Wendy

Gebruikte bronnen en meer informatie: Sportzorg, Coronalongplein, Sportplezier, Erasmus MC, Personalfitness,Gezondsporten


Ouder bericht Nieuwer bericht