Last van de zomertijd? Je kunt er iets aan doen en bewegen helpt😊

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2022 gaat de zomertijd weer in. De klok wordt vooruit gezet en sommige mensen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Wendy heeft bijvoorbeeld een hele sterke interne klok, die door zomertijd altijd een beetje in de war raakt. Het kost haar een paar dagen om die klok weer te 'resetten'. Ook zonder dat je er zelf erg in hebt, kun je toch last hebben van een soort 'jetlag'. Heb jij de paar dagen na het ingaan van de zomertijd ook meer last van vermoeidheid? Het goede nieuws is dat je hier wel iets aan kunt doen!

Direct opstaan

Belangrijk is dat je 's ochtends na het wakker worden, zo snel mogelijk daglicht opzoekt. Gooi de gordijnen open, of -nog beter- ga een lekker rondje lopen buiten. Hoe verleidelijk ook, blijf niet liggen snoozen. Hoe langer je in bed blijft liggen, hoe langer het duurt voordat je lichaam zich aan de nieuwe tijd aanpast.

Beweeg!

Je wilt je lichaam wakker maken in de ochtend en daarbij helpt beweging. Dat hoeft niet gelijk een rondje hardlopen te zijn (mag natuurlijk wel). Een korte yogaroutine of een rondje wandelen zijn ook al helemaal prima. Het gaat erom dat je lichaam het signaal krijgt om actief te zijn.

Maak strategisch gebruik van kunstlicht

Als je het lastig vindt om vroeger op te staan, kun je gebruik maken van een lamp die het ochtendlicht nabootst. Je kent ze wel, die wekkers die je met licht (en eventueel vogelgeluiden) wakker maken. En in de avond is de truc juist om zo min mogelijk kunstlicht te gebruiken en in ieder geval blauw licht (van je mobiel of computer) te vermijden. Dit licht activeert je namelijk, terwijl je je hersenen in ruststand wilt brengen.

Eet en drink lichter

Het helpt om met name 's avonds iets eerder en lichter te eten dan je gewend bent, zolang je lichaam nog niet helemaal 'in sync' is met de zomertijd. Dit maakt het makkelijker om eerder te gaan slapen en dat helpt weer om sneller in je ritme te komen.

Slaap!

Belangrijk is om op tijd naar bed te gaan, want net als bij een jetlag, helpt op tijd en genoeg slapen om beter en sneller in je nieuwe ritme te komen. Dus zorg dat je slaapomstandigheden optimaal zijn. Denk aan eerder en lichter avondeten nuttigen, een uur voordat je naar bed gaat geen mobiel of laptop gebruiken, op tijd naar bed gaan, een wat koelere temperatuur in je slaapkamer, niet teveel afleiding en eventueel een lamp om je te helpen op tijd op te staan.

De allerbelangrijkste tip is: luister naar je lichaam. Klinkt misschien cliché en is zo belangrijk. Dus voel je je erg moe overdag, probeer een dutje (powernap klinkt misschien beter 😉 ) te doen, of zoek de buitenlucht op en ga juist even een klein rondje lopen.

Succes gewenst en geniet van het feit dat het weer langer licht is 's avonds!

Liefs,

Mara & Wendy

Geraadpleegd: https://www.slaapcoach.nl/zomertijd-en-slapen.html, https://consiouz.nl/hoe-kan-ik-het-beste-met-de-zomertijd-omgaan/, https://www.yogisan.nl/klok-verzetten-zomertijd/


Ouder bericht Nieuwer bericht