Geef je uithoudingsvermogen een boost!

tips uithoudingsvermogen

Misschien herken je het wel: je kunt weer volop sporten en dan merk je dat je veel sneller dan voorheen moe bent. Je kunt minder ver hardlopen zonder te wandelen, je raakt sneller uitgeput van je cardiotraining en ook als je achter je (klein)kind, nichtje of neefje aan rent, ben je sneller buiten adem dan vroeger. Kortom, je uithoudingsvermogen heeft een boost nodig!

Runner's World heeft 7 tips verzameld om je uithoudingsvermogen te verbeteren, we hebben ze hieronder voor je samengevat. Overigens wijzen ze erop dat er 2 soorten uithoudingsvermogen zijn: de ene gericht op cardio en dus duursporten en de andere gericht op spieropbouw en dus het vermogen om herhaalde krachtoefeningen te doen. De combinatie van beide is natuurlijk helemaal top!

7 tips voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen

1.Houd die spierspanning erop: meer herhalingen doen met minder gewicht houdt je spieren vaker aangespannen, waardoor je meer spieruithoudingsvermogen opbouwt.

2.Voeg cardiobursts toe aan je krachttraining: hier waren we al bang voor 😟 jump squats, jump lunges, mountain climbers en meer van die dingen hebben dus echt een doel. Ze verhogen je hartslag en zorgen dus voor cardio-uithoudingsvermogen terwijl je tegelijkertijd aan je spieropbouw werkt.

3. Doe aan intervaltraining: natuurlijk kun je steeds langer hardlopen, crosstrainen of fietsen, maar echt resultaat krijg je als je 2 of 3 keer per week een intervaltraining doet. Tip van Wendy voor als je (nog) wat moeite hebt met hardlopen: runwalkrun is ook een vorm van intervaltraining!

4. Gebruik muziek: als je op up-tempo muziek sport, houd je vaak ongemerkt net een iets hoger tempo aan en werk je dus aan je uithoudingsvermogen.

5. Zorg voor een stabiele core: een stabiele core houd je sterk en zorgt er bij duursporten voor dat je geen energie verspilt (en minder snel blessures oploopt).

6. Focus op je workout: pak even een moment voor jezelf voor je workout om focus te krijgen, dat vergroot de kans dat je net een tandje verder kunt gaan.

7. Doe het samen: als je samen met iemand anders sport, motiveer je elkaar, houd je het langer vol en ben je minder gestrest. De tip is dan wel om iemand uit te zoeken die minstens zo actief sport als jij, liefst nog actiever.

Veel succes en plezier gewenst!

Veel liefs,

Mara & Wendy

 

Foto's: Julia Larson (omslagfoto), Pavel Danilyuk (tip 2), Andrea Piacquadio (tip 4) en Elina Fairytale (tip 5) allemaal via Pexels


Ouder bericht Nieuwer bericht