Grote schoonmaak: tips voor je sportkleding

Tips

Nu we zoveel thuis zijn en het ook nog lente is, merken we dat we (geheel tegen onze karakters in 😉) de neiging hebben om schoon te maken. Misschien ook een mooi moment om het even te hebben over het schoonhouden van je sportkleding.

Onze tips:

✅ Wacht niet te lang na het sporten met wassen. Zweetluchtjes worden veroorzaakt door bacteriën in je kleding. Als direct wassen niet meteen lukt (je wilt tenslotte ook een volle wastrommel in verband met het milieu), hang je kleding dan uit in plaats van deze in de wasmand te gooien. Zo krijgen bacteriën zo min mogelijk kans om zich te verspreiden.

✅ Doe ritsen en andere sluitingen dicht voordat je gaat wassen. Dat is een behoud voor je sluitingen en voor de andere kleding in de wastrommel. 

✅ Was je sportkleding bij voorkeur binnenstebuiten. Dit houdt eventuele prints mooi en het zorgt ervoor dat de kant van de kleding die het meest in contact is geweest met je huid (en waarop de meeste bacteriën zich bevinden), zo goed mogelijk wordt gereinigd.

✅ Was je kleding in de wasmachine op 30 °C (let op: check altijd het waslabel om zeker te zijn). Gebruik GEEN wasmiddel met bleekmiddel, omdat dit de kleur kan aantasten. Ook wasverzachter is uit den boze voor sportkleding die elastaan (zorgt voor rek in je kleding) bevat, aangezien dit niet tegen wasverzachter kan. Wij wassen zelf altijd met duurzame wasmiddelen zoals Seepje of Marcel's Green Soap <niet gesponsord>, maar wat je ook gebruikt: houd je aan de dosering! Als je teveel zeep gebruikt, wordt dit er niet goed uitgewassen en zeepresten vormen een voedingsbodem voor bacteriën. 

Droog de kledingstukken na het wassen gewoon aan de lucht. Gebruik liever geen wasdroger, dat is beter voor je kleding en voor het milieu! En strijk je sportkleding vooral niet!

Je wilt natuurlijk geen afscheid moeten nemen van je favoriete shirt alleen omdat je de transpiratielucht er niet uitkrijgt. Blijven transpireren is heel belangrijk bij het sporten, want dan kun je je warmte beter kwijt! En ja, jammer genoeg ziet dat er soms heel oncharmant uit. Geloof ons, daar hebben we ervaring mee 🙁 Transpireren is dus wel belangrijk bij het sporten, maar de kunst is om daarbij zo min mogelijk te ruiken. Wij hebben geprobeerd stof uit te kiezen die niet snel luchtjes vast houdt. Maar voorkomen is beter dan genezen: een goede deodorant is een behoud voor je sportkleding. Wat Wendy gebruikt en waar ze heel tevreden over is -en nee, dit is geen gesponsord bericht!- is deodorant van Nuud care. Je transpireert dan wel, maar ruikt niet, omdat de bacteriën geneutraliseerd worden door zilverionen. En als jij niet ruikt, ruikt je kleding ook een stuk minder snel.

✅ Tips bij hardnekkige transpiratielucht: voordat je de kleding gaat wassen, kun je deze 15-30 minuten in koud water met een half kopje (schoonmaak)azijn weken. En als de luchtjes heel hardnekkig zijn, kun je de kleding in een plastic zak 24 uur in de vriezer leggen. Dit zou de bacteriën moeten doden die de zweetlucht veroorzaken.

Heb je nog andere tips? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen!


Ouder bericht Nieuwer bericht