Gezond bewegen, wat is dat nou?

Soms hebben we niet echt zin om te sporten, voelen we ons best moe, maar gaan we toch naar de sportschool of runwalken. Omdat het goed voor ons is, vinden we. Herkenbaar? Dat bracht ons bij de vraag: gezond sporten, wat is dat nou?

Wij doken in het onderwerp, te beginnen bij de podcastaflevering van de Podcastpsycholoog waarin sportpsycholoog Jan Sleijfer praat over gezond sporten. In deze aflevering (die Wendy al wandelend beluisterde) belicht Jan Sleijfer onder andere het belang van voldoende rust, omdat je spieren juist tijdens herstel groeien. Je luistert de aflevering hier.

Als je het hebt over rust, denken wij meteen aan slaap. Rust kan natuurlijk veel meer betekenen, bijvoorbeeld ter afwisseling wandelen, zwemmen of aan yoga doen. Toch komen we weer even terug op slaap. In dezelfde week dat we de podcastaflevering luisterden, lazen we namelijk ook het boek 'De kracht van het juiste moment - leven volgens jouw biologische klok' van Michael Breus, arts gespecialiseerd in het effect van slaap. Hij verdeelt mensen in 4 chronotypes en zijn uitgangspunt is dat als je weet welk chronotype je bent, je dan ook beter weet wat je optimale leefpatroon is. Hoeveel slaap je nodig hebt, wat de voor jou handigste tijden zijn om te sporten, eten en meer. Hij legt ook uit hoe je slaappatroon gedurende je leven verandert en waarom. Wil je weten wat jouw chronotype is? Kijk dan op www.thepowerofwhen.com en vul de test in.

Wat wij uit de podcast haalden, is dat het geen zin heeft om te gaan sporten als je je echt heel erg moe voelt. Uit het boek haalden we dat sporten soms wel handig kan zijn om een te grote dip op je dag te helpen voorkomen. Kijk dan vooral wat voor jou het handigst werkt. Bewegen -iets anders dan sporten- is wel altijd goed. Dus ben je te moe, wissel je geplande training dan vooral zonder schuldgevoel om voor een lekker rondje wandelen of uitwaaien! Goed voor je lijf en je geest.

Jan Sleijfers legt ook uit hoe lichaam, gevoel en emoties met elkaar in balans moeten zijn. In de podcastaflevering wordt ook gerefereerd aan een makkelijke test om te zien of je lichaam goed in balans is: ga op een been staan, of doe je ogen dicht en loop. Door op een been te staan als een flamingo tijdens de afwas, het tandenpoetsen, telefoneren en meer, kun je ook je evenwicht trainen! Dat is dan weer handig voor een evenwichtigere belasting van je lichaam, waar je ook bij bewegen en sporten profijt van hebt.

Aan het einde van de podcast wordt nog gesproken over de oefening Zhan Zhuang, oftewel: staan als een boom, een staande meditatie die tegelijkertijd je lichaam traint. Schijnt supergoed voor je te zijn, we gaan het proberen. Hier vind je een video met meer informatie en instructie.

Nog een belangrijk punt voor gezond sporten: doe het voor jezelf, niet voor een ander. Als je het niet voor jezelf doet, heb je waarschijnlijk minder motivatie. Ook is het belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Er is altijd wel iemand sneller, behendiger, meer gespierd dan jij. Als je je daar blind op staart, ga je mogelijk je eigen grenzen voorbij. Bovendien ben je dan voor de buitenwereld aan het sporten, niet voor jezelf. Houd dus altijd in je achterhoofd waarom jij wilt sporten, wat jij er voor jezelf mee wilt bereiken. Me-time, ontspanning, in een team plezier hebben, aan je conditie werken? Allemaal supergoed als doelstelling!

Veel beweeg- en sportplezier gewenst!

Liefs,

Mara & Wendy

Foto's: Andrea Piacquadio, Pixabay, Jonny Lew, Bich Tran via Pexels


Ouder bericht Nieuwer bericht